Tauber și Cavcaliuc o acuză pe Maia Sandu de „furt intelectual”: Dvoișnicul rămâne dvoișnic, chiar dacă a copiat

Marina Tauber și Gheorghe Cavcaliuc o acuză pe Maia Sandu de „furt intelectual”, după ce aceasta a propus un proiect de lege care prevede scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în Republica Moldova de către cetățenii moldoveni din diasporă, care au hotărât să se stabilească cu traiul acasă. 

Foto:

„Proiectul de lege elaborat de președintele Maia Sandu, care prevede acordarea mai multor facilități fiscale moldovenilor din diasporă este aproape identic cu un proiect propus în aprilie 2020 de Partidul „Șor”, pe care atunci Partidul Acțiune și Solidaritate l-a numit populist și a refuzat să-l voteze”, a declarat Marina Tauber, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Tauber, intenția președintelui Maia Sandu este o acțiune eminamente electorală, iar șeful statului face în mod direct campanie în favoarea PAS, încercând astfel să influențeze votul din diasporă.

Tauber a spus că proiectul a fost înregistrat încă în data de 20 aprilie 2020 și prevedea un șir de facilități pentru cetățenii din diasporă, inclusiv ceea ce propune președintele Maia Sandu în inițiativa sa. Mai exact, documentul prevedea scutirea de taxe vamale pentru bunurile personale ale cetățenilor noștri, care revin de peste hotare, inclusiv mașini, indiferent de cantitatea lor. Mai mult, proiectul propus de formațiunea lui Ilan Șor reprezintă o extindere la nivel național a unui program care se desfășoară de câțiva ani la Orhei, datorită căruia, sute de persoane au revenit definitiv acasă și s-au reintegrat în viața social-economică a țării. Cu toate acestea, inițiativa Partidului „Șor” nu a fost susținută de deputați.

Și liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc a venit cu o reacție referitor la inițiativa propusă de președinta țării. Acesta susține că proiectul este „un plagiat sau furt intelectual”.

„În mod normal am spune că este un plagiat, sau furt intelectual. Dar așa cum am mai spus Maia Sandu este un vampir electoral care nu are nici un scrupul atunci când vine vorba de adunat voturi. Nu mă miră că face echipă bună cu Renato Usatîi. Pentru că asta demonstrează că ceea ce am simțit atunci când am lansat noua inițiativă politică a fost corect: în Moldova este nevoie de un partid care să facă ordine pentru oameni. Am anunțat scutirea de taxe vamale pentru diaspora, Renato Usatîi a ieșit după două zile și-a prezentat ca fiind ideea lui.

Acum este rândul ca Maia Sandu să procedeze la fel. Se merită unul pe altul, dar moldovenii nu-i merită pe nici unul dintre ei. Sunt doar niște vampiri ce sug tot ceea ce are legătură cu interesul oamenilor din Republica Moldova. „Dvoișnicul” dacă a copiat de la un om care învață bine, el tot „dvoișnic” rămâne”, se arată în comunicatul emis de PACE.

Președinția a anunțat că nu comentează aceste acuzații.

Precizăm că președinta țării a propus un proiect de lege care prevede scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în Republica Moldova de către cetățenii moldoveni din diasporă, care au hotărât să se stabilească cu traiul acasă. 

Potrivit Maiei Sandu, proiectul de lege prevede că persoanele care au locuit peste hotare cel puțin trei ani pot introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie. Bunurile trebuie să fie în proprietate personală de cel puțin un an.


Pub