Comisia de anchetă în cazul Ceaus îi cere Maiei Sandu să-l demită pe șeful SIS și pe cel al Serviciului Contraspionaj. Vasile Năstase a formulat o opinie separată

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, cere Președinției, eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, a șefului Serviciului de Contraspionaj, dar și a altor persoane „pentru inactivitate și neprevenirea atentatului la securitatea Republicii Moldova de către un grup de persoane din afara țării, care a acționat nestingerit câteva săptămâni fără a fi dedecat de SIS sau urmare a unei complicității cu acesta”. Despre aceasta a anunțat deputatul Vasile Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă, în cadrul unui briefing de presă. 

Foto: 7dniv.info

„Cazul Ceaus trebuie calificat ca drept un atentat la securitatea națională a țării noastre, ori invazia impertinentă și grosolană a unor servicii speciale ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, cazul Ceaus trebuie examinat și monitorizat în continuare. Vom recomanda viitorului Parlament prelungirea anchetei parlamentare pe acest caz.  

Vreau să vă spun că în calitate de președinte al Comisiei am optat pentru o altă formulare și anume nu pentru eliberarea directă ca recomandare ci pentru o recomandare privind o analiză din  partea Președinției a activității SIS inclusiv a directorului acestui serviciu așa fel încât Președinția la libera discreție să decidă dacă este oportună eliberarea din funcții a demnitarilor la care ne referim, dar majoritatea membrilor comisiei au optat pentru această formulă”, a declarat Vasile Năstase, președintele Comisiei speciale de anchetă. 

Totodată acesta a menționat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ar trebui să examineze minuțios modul în care unii angajați ai Ambasadei Ucrainei la Chișinău, în mod special Ambasadorul și ex-atașatul militar al Ucrainei în țara noastră, sub aspectul încălcării prevederilor convenției de la Viena, privind relațiile diplomatice și adoptarea deciziilor în acest sens.  

Ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie

La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Informația a fost prezentată de ministrul interimar al MAI, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.

Răpirea lui Ceaus a fost discutată de Aureliu Ciocoi cu ministrul de Externe al Ucrainei. Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Ceaus, iar pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv, locul unde se află Ceaus, țara vecină este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 



Pub