01:54:15 25.04.2024
Stiri

Federația Rusă, OBLIGATĂ să prezinte un plan concret pentru executarea hotărârilor CtEDO în cauzele cu privire la violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană

Actualitate 17.06.2021 13:25 Vizualizări1610 Autor: Ziarul National
Federația Rusă, OBLIGATĂ să prezinte un plan concret pentru executarea hotărârilor CtEDO în cauzele cu privire la violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană


Federația Rusă trebuie să vină, până în decembrie 2021, cu un plan concret pentru executarea hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) în cauzele cu privire la violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis o nouă decizie pe grupul de cauze Catan și alții v. Federația Rusă (No. 43370/04), care se referă la încălcarea dreptului la educație al elevilor din școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, care a pledat cauza școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană la Înalta Curte de la Strasbourg, CtEDO a constatat că, „în virtutea sprijinului militar, economic și politic continuu oferit de Federația Rusă administrației de facto de la Tiraspol, care altfel nu ar putea supraviețui, Rusia își asumă responsabilitatea conform Convenției pentru încălcarea dreptului la educație al reclamanților”. Astfel, Rusia este cea care are influența necesară asupra administrației de la Tiraspol și ar trebui să intervină pentru a asigura respectarea drepturilor omului.

Comitetul de Miniștri a reiterat importanța fundamentală a educației primare și secundare pentru dezvoltarea personală și succesul viitor al fiecărui copil și insistă asupra drepturilor elevilor de a continua procesul educațional în limba maternă, fără obstacole și hărțuire.

Totodată, Comitetul de Miniștri a constatat că victimele nu au beneficiat, până la momentul de față, de nicio formă de despăgubire pentru încălcările suferite, inclusiv plata unei satisfacții echitabile, insistând ca această obligație să fie respectată.

„Din motiv că Federația Rusă nu a pregătit niciun plan de acțiuni care să stabilească măsurile concrete luate sau preconizate de autoritățile ruse pentru punerea în aplicare a hotărârilor, Comitetul de Miniștri a invitat secretarul general să scrie o scrisoare la adresa ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, pentru a sublinia atât importanța fundamentală a dreptului la educație, cât și obligația necondiționată de a respecta hotărârile Curții, inclusiv de plată a satisfacției echitabile acordate reclamanților în hotărârile referitoare la această cauză.

Dacă nu vor fi realizate progrese tangibile în ceea ce privește măsurile de executare pe cauza Catan și alții până la următoarea examinare de către Comitetul de Miniștri (decembrie 2021), Comitetul de Miniștri a decis să ia în considerare toate mijloacele adecvate pentru a asigura executarea Hotărârii pe această cauză”, se arată într-un comunicat de presă al „Promo-LEX”.

Amintim că CtEDO a constatat, încă în anul 2012, încălcarea dreptului la educație pentru elevii și părinții din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Tot atunci, Curtea a dispus că Federația Rusă trebuie să achite, în decurs de trei luni, câte 6 000 de euro pentru fiecare reclamant în calitate de prejudicii morale și suma de 50 000 de euro în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare.

În „dosarul școlilor” cu predare în limba română din regiunea transnistreană se regăsesc alte două cauze: Bobeico și alții; Iovcev și alții.

Asociația „Promo-LEX” subliniază faptul că în stânga Nistrului încă mai există prevederi ce sancționează utilizarea grafiei latine.

Menționăm că în stânga Nistrului au mai rămas doar opt școli cu predare în limba română în care își fac studiile circa opt mii de elevi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md