18:54:07 24.04.2024
Stiri

FILAJ // Șor și Platon: Două cazuri SIMILARE, reacție DIFERITĂ la Procuratură

Actualitate 17.06.2021 14:13 Vizualizări3119 Autor: Ziarul National
FILAJ // Șor și Platon: Două cazuri SIMILARE, reacție DIFERITĂ la Procuratură


Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au reținut astăzi, după mai multe percheziții, cinci persoane care ar fi filat ilegal un judecător din R. Moldova.

Urmărirea penală a fost pornită acum două luni pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale.

„Astăzi, conform probelor acumulate, din punct de vedere tactic au fost efectuate, în paralel, mai multe percheziții, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuri. De asemenea, a avut loc reținerea mai multor persoane. La momentul actual, în custodia organelor de drept se află cinci persoane, asupra acțiunilor cărora planează bănuieli rezonabile de implicare activă în acțiunile infracționale. Deoarece, chiar în aceste momente acțiunile de urmărire penală sunt în fază activă, alte date detaliate pe acest caz nu putem oferi”, se arată într-un mesaj al PCCOCS publicat pe pagina de Facebook a instituției.

Reacția PCCOCS a fost publicată pe rețeaua de socializare aproape de ora 13.00, după ce Deschide.MD a transmis încă de dimineață, în jurul orei 10.00, despre reținerea de către procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate a unor persoane cu antecedente penale, care ar fi filat, la indicațiile lui Veaceslav Platon, un judecător de la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea căruia se afla un dosar ce are tangențe cu controversatul om de afaceri.



Deschide.MD mai scrie, cu referire la surse bine informate, că majoritatea celor reținuți sunt originari din raionul Căușeni, baștina lui Veaceslav Platon, și ar fi fost recrutați de unul dintre oamenii din aturajul controversatului om de afaceri.

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF) în dosarul „Moldasig”, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele. Mai mult, unul dintre cei vizați ar fi fiul unui administrator al unei companii off-shore conexată la Veaceslav Platon, care a deținut acțiuni la „Moldincombank”, iar o altă persoană din cele cinci are tangențe cu „ASITO”.

Veaceslav Platon a reacționat agresiv la informațiile publicate de Deschide.MD, a negat informațiile și a învinuit redacția că ar fi „o grupare criminală”.

Mai curios este comportamentul Procuraturii Generale în acest caz, dacă ne amintim de o situație similară din toamna anului trecut.

Pe 3 noiembrie 2020, Procuratura Generală publica, pe pagina oficială a instituției (!), de unde a aflat și mass-media, despre faptul că doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au fost filați timp de o săptămână de către patru foști polițiști.

„Fiind audiați, aceștia au recunoscut filarea, filmarea și înregistrarea procurorilor, menționând că au acționat la indicație, în scopul identificării unor eventuale vulnerabilități în viața privată a oamenilor legii, pentru ulterioara lor discreditare, menită să le afecteze reputația și a-i împiedica să-și exercite atribuțiile funcționale. Relevant este faptul că pe lângă imagini, înregistrări video și audio, aceștia întocmeau veritabile rapoarte de filaj, pe care ulterior, le transmiteau comanditarului. Cei patru au fost puși sub învinuire, iar la demersul procurorilor, plasați în arest la domiciliu pentru o lună”, anunța Procuratura Generală, iar presa scria că acel comanditar era Ila Șor.




Astăzi, Procuratura Generală, care și-a retras recent toate învinuirile la adresa lui Veaceslav Platon în dosarul jafului bancar, nu spune nimic despre filarea judecătorului de la Curtea de Apel care examinează o cauză ce are tangență cu același personaj.


Pagina PG la ora difuzării știrii:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md