Discursul de ură, amplificat de campania electorală în Republica Moldova. Cum apreciază experții Promo-LEX aceste tendințe

Mădălin Necșuțu
17/06/2021
Promo-LEX

Discursul de ură s-a intensificat în ultima vreme, pe măsură ce concurenții electorali au intrat în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc pe 11 iulie, se arată în rapoartele de monitorizare ale Asociației Promo-LEX.

Experții Promo-LEX au identificat 59 de cazuri de discurs de ură în perioada de monitorizare 11 mai–7 iunie, din care 15 au fost generate de opt concurenți electorali înscriși în cursa pentru un fotoliu de deputat. Sursa citată mai spune că mesajele de intoleranță au țintit diverse grupuri: politicieni, femei, minoritățile sexuale – LGBT, persoanele cu dizabilități, romi, bărbați, migranții etc.

Autorii celor două rapoarte mai scriu că 29 de cazuri au fost înregistrate pe rețelele de socializare.

Experta în domeniul monitorizării discursului de ură din cadrul Promo-LEX, Irina Corobcenco, a declarat pentru G4Media că este de așteptat ca numărul cazurilor de discurs de ură să crească odată cu intrarea în ultima lună de campanie electorală.

„În general, ca și în anii precedenți, în media tradiționale înregistrăm cazuri de discurs de ură, dar nu atât de multe în comparație cu media online. Observațiile noastre în ultimele săptămâni arată că media online și rețelele de socializare sunt spațiile unde înregistrăm cele mai multe cazuri. La televiziune, mai puțin”, a explicat Irina Corobcenco.

Mădălin Necșuțu
17/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii