fbpx

Căpușele fac victime: De la începutul anului, șapte persoane s-au infectat cu Lyme

Căpușele fac victime. De la începutul anului 2021, șapte persoane s-au infectat cu boala Lyme. În 2020, ponderea de contaminare cu agentul cauzal al borreliozei Lyme la căpușele cercetate în diferite teritorii a fost relativ înaltă – până la 18,3%, iar în 2019 – 26,9%, transmite Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Boala Lyme este considerată cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială, pentru Republica Moldova, în 2019 fiind înregistrate 211 cazuri, 2020 – 56.

Cel mai frecvent boala este depistată în Chişinău, Bălți, Orhei, Strășeni, fiind condiționată în mare măsură de adresabilitatea înaltă a populației acestor teritorii după asistență medicală.

Înțepăturile căpușelor ce pot fi infectate cu diferiți agenți patogeni, are loc molipsirea populației cu maladii grave, precum boala Lyme, encefalita de căpuşă, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q etc.

Căpușele, hrănindu-se cu sângele purtătorilor de bacterii, virusuri (mamifere, reptile, păsări) sustrag și agenții cauzali ai acestor boli, fiind transmiși ulterior oamenilor care nimeresc în mediul lor de viață.

Menționăm că în momentul muşcăturii căpușa secretă salivă ce conţine substanţe biologic active anestezice, ce face ca înțepătura să fie indoloră şi practic, rămâne neobservată.

În țara noastră căpușele sunt prezente, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Preferă păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri, bazine acvatice cu o vegetație abundentă etc. Se pot adăposti sub frunzele căzute, care formează uneori un strat destul de gros de reziduuri de plante și crengi uscate căzute, în care se creează condiții microclimatice favorabile pentru dezvoltare.

Semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80% persoane agresate de căpușe. Acesta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă.

Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 03-32 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare) – semne clinice de boală, ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații respective de laborator pentru diagnostic și tratament corect.

Articole asemănătoare

Back to top button