/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Președintele comisiei de anchetă în cazul răpirii lui Ceaus a dezvăluit că fostul judecător se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina

17 iunie 2021, ora 22:45

Fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care ar fi fost răpit din centrul Chișinăului, s-ar afla pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Dezvăluirea a fost făcută de către deputatul Platformei DA, președintele comisiei de anchetă în acest caz, Vasile Năstase, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Astăzi, a avut loc ultima ședință a comisiei parlamentare de anchetă, care a finalizat raportul pe acest caz.

Președintele comisiei de anchetă, Vasile Năstase, a precizat că în timpul investigațiilor privind răpirea lui Ceaus au fost audiate aproape toate instituții de drept din Republica Moldova, au fost discuții cu parlamentari din Ucraina, fiind audiată și soția acestuia.

„Noi am cerut de la instituțiile statului să ne dea un tabel cu toate acțiunile, pe ore. Am audiat înregistrările de la 112. Am câteva opinii separate. Cred că am avut o activitate consensuală. Vrem nu vrem, SIS trebuia să identifice cele 14 persoane care au venit din Ucraina. Cum își schimbau locația. Se cunosc mașinile implicate. Se cunosc locații în care Ceaus a fost pus în alt portbagaj”, a declarat Vasile Năstase, adăugând că „fostul judecător ucrainean se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina”.

„Avem declarația deputatului Ariev din Ucraina la care unitate militară”, a intervenit Adrian Lebedinschi, care face parte din comisia din anchetă.

În context, Vasile Năstase a mai spus că „părerea mea personală este că SIS-ul și Președinția nu au participat direct. Și am vorbit și cu domnul Oazu Nantoi. Nu avem probe concludente în acest sens. Nu am găsit asemenea probe”.

Totodată, președintele comisiei a menționat că „în recomandările comisiei se cere ca președintele să-l demită pe șeful SIS-ului, șeful secții de contraspionaj și alte persoane, care nu au preîntâmpinat acest caz. Nu am fost de acord cu asta. Am fost în minoritate”.

În cadrul discuțiilor, Adrian Lebedinschi a mai menționat că s-a cerut demisia șefului SIS, Alexandr Esaulenco, pentru că „nu ne oferea informația pe care noi deja o cunoșteam. Când îi spuneam data sigură, atunci spunea da așa a fost”.

Referindu-se la persoanele implicate în răpirea fostului judecător, Vasile Năstase a spus că „cele 14 persoane au intrat în Republica Moldova câte două, la diferite puncte de trecere, dar au plecat toate împreună. Noi ne bazăm pe anchetă”.

Vedeți mai jos emisiunea „Politica Nataliei Morari”, unde a fost discutata subiectul răpirii fostului judecător ucrainean:

În luna mai, ex-magistratul a postat înregistrări video pe un canal de telegram, în care spune că este bine și își cere scuze de la familie pentru ce s-a întâmplat. Tot atunci, acesta declarare că în cel mai apropiat timp va apărea în Ucraina, unde va face mai multe dezvăluiri. Și astăzi, 17 iunie, a fost postat o nouă înregistrare video.

Amintim că Nicolae Ceaus ar fi fost răpit din centrul Chișinăului la începutul lunii aprilie. Pe acest caz, oamenii legii au pornit o anchetă și chiar au reținut două persoane care ar fi implicate în dispariția fostului magistrat din Ucraina. Cazul este investigat și de o comisie specială parlamentară.

Nicolae Ceaus a fugit în anul 2016 de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram