image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Replica unui primar, la presiunile exercitate de Bolea: „Nu s-a interesat niciodată dacă avem vreo inițiativă legislativă”

Deși nu a fost întrebat niciodată de-a lungul anilor cu ce probleme se confruntă primăria și dacă are vreo inițiativă care ar putea fi promovată în Parlament, în campania electorală a fost unul din primarii, pe numele căruia, deputatul socialist Vasile Bolea a depus interpelări la organele de control solicitând verificarea cheltuirii banilor publici. Este vorba de primarul de Cahul, Nicolae Dandiș căruia Vasile Bolea i-a dedicat luni o parte din conferința sa de presă.

Candidatul BECS la alegerile din 11 iulie, Vasile Bolea, a anunțat luni că a depus o interpelare la Inspecția Financiară ca urmare a faptului că primăria Cahul a fost „răsfățată” în ultimii ani de fonduri din bugetul de stat și cel raional.

În replică, primarul de Cahul a declarat că primăria este gata să ofere orice document și orice informație controlorilor și a invitat deputatul să viziteze obiectivele vizate în denunț la fața locului.

„Pe parcursul a mai mulți ani nu au venit o dată să mă întrebe, „Dle primar, poate ai vreo inițiativă legislativă, poate ai vreo propunere pe care vrei să o promovăm în Parlament? Au trimis șefi de direcție din Chișinău, le-am spus inspectorilor că toți specialiștii vor pune la dispoziție orice document. Eu mă bucur și este bine să existe verificări din partea instituțiilor statului. Întrebarea mea însă este cât de corecte sunt astfel de controale în perioada electorală?”, s-a întrebat primarul

Nicolae Dandiș a calificat acțiunile candidatului socialist la alegerile din 11 iulie, drept un abuz.

„Dacă cineva crede că în felul acesta mă intimidează, deși nu sunt candidat pe o listă electorală și beneficiez de atâta atenție, el greșește. În anii de mandat am depus eforturi ca să fie resimțită cheltuirea banilor publici. Acest lucru va fi apreciat de oamenii din Cahul, nu de Bolea. Cred că aceste interpelări, acum, în campania electorală într-adevăr sunt niște abuzuri”, a mai spus primarul.

Amintim că zeci de primari din raioanele Leova, Cahul, Ștefan Vodă, membri ai PAS, Platforma DA, PLDM, candidați independenți, au ajuns în atenția organelor de control în perioada electorală, în urma unor denunțuri, unele copy-paste, fiind modificată doar denumirea localității și suma de bani vizată, depuse de deputatul Vasile Bolea, la CNA, PG, poliție și Inspecția Financiară.

Congresul Autorităților Publice Locale au emis un apel în care au solicitat stoparea presiunilor asupra primarilor și neimplicarea organelor de control ale statului în campania electorală.

Aleșii locali și-au exprimat profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează controale la indicația concurenților electorali. În special, reprezentanții CALM s-au referit la acțiunile din partea organelor din subordinea MAI, CNA și a Inspecției Financiare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: