image
Sursa foto: AFP

43 de studenți mexicani dispăruți în condiții misterioase: A fost descoperit primul cadavru după șase ani

Descoperire tulburătoare în cazul celor 43 de studenți din Ayotzinapa care au dispărut în 2014 în sudul țării. Procuratura a anunțat în urmă cu câteva zile că a identificat rămășițele unuia dintre studenți, la aproape șase ani de la dispariția inexplicabilă a acestora.

Rămășițele lui lui Jhosivani Guerrero au fost identificate de Universitatea din Innsbruck, în Austria, din resturi osoase descoperite în comuna Cocula, în statul Guerrero, a indicat pentru AFP o sursă cadrul Centrului Prodh reprezentând rudele celor dispăruţi.

Rămășițele altor doi studenţi fuseseră deja identificate de aceeaşi universitate.

În noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014, mai multe zeci de studenţi de la şcoala de formare a cadrelor didactice Ayotzinapa s-au deplasat în oraşul apropiat Iguala (statul Guerrero) pentru "a rechiziţiona" autobuze cu scopul de a merge la Ciudad de Mexico, unde doreau să participe la o demonstraţie.

Arestaţi de poliţie, 43 de tineri au dispărut apoi şi nu au mai fost găsiţi niciodată. Autorităţile au acuzat până în prezent un cartel de traficanţi de droguri care ar fi confundat studenţii cu membrii unei grupări concurente punând să fie împuşcaţi de indivizi înarmaţi, scrie Digi24.ro

Această versiune oficială, prezentată în ianuarie 2015 de guvernul preşedintelui de atunci, conservatorul Enrique Pena Nieto (2012-2018), fusese respinsă de rudele studenţilor şi de experţi independenţi ai Comisiei interamericane pentru drepturile omului (CIDH).

Studenți dispăruți în MexicStudenți dispăruți în Mexic

Actualul preşedinte de stânga al Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a creat o Comisie a Adevărului şi a ordonat deschiderea unei noi anchete care urma "să înceapă de la zero".

Omar Garcia, fost elev al școlii Ayotzinapa, a scăpat de drama dispăruților din Iguala:

"Este un demers semnificativ, deoarece pune sub semnul întrebării versiunea oficială care ne-a fost prezentată de administrația anterioară". Întrucât rămășițele identificate se aflau într-o locație diferită de groapa de gunoi din Cocula, nu se mai poate spune că tovarășii mei au fost incinerați. Întotdeauna am spus că vrem adevărul, oricât de dur ar fi.", a spus tânărul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: