image
Sursa foto: Jurnal.md

PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu 1,8 la sută în primul trimestru

Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru trimestrul I din acest an, a însumat 46,5 miliarde de lei, în creștere cu 1,8 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică.

Valoarea adăugată brută total pe economie, cu o pondere de 84,9% la formarea PIB, a contribuit la majorarea PIB cu 0,6%.

La creșterea PIB-ului au contribuit, în special, următoarele activități:

- Industria extractivă; industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,9%):

- Construcții (+0,4%)

- Informaţii şi comunicaţii (+0,4%)

-Tranzacţii imobiliare ( +0,4%)

Impact negativ la evoluția PIB au avut:

- agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,5%)

- activitățile financiare și asigurările (-0,3%)

- activitățile profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-0,3%)

-administrația publică și apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (au contribuit cu -0,2% la modificarea PIB).

Impozitele nete pe produs cu o pondere de 15,1% la formarea PIB, au contribuit la modificarea PIB cu +1,2%, volumul lor majorându-se cu 8,6%.

O contribuție negativă asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut exportul net de bunuri și servicii (contribuind cu -8,2% modificarea PIB), consecință a creșterii volumului fizic al importurilor de bunuri și servicii (+7,1%), corelată cu o reducere a volumului exporturilor de bunuri și servicii (- 12,3%).

statistica.mdstatistica.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: