PACE acuză PAS de neconcordanțe financiare, după ce acesta a colectat donații de peste 2,5 mil lei. Reacția lui Igor Grosu

PAS a colectat în jurul a 2,6 milioane de lei în campania electorală de la donatorii de peste hotarele țării, iar PACE susține că ar fi nereguli în rapoartele lor de finanțare. Pe de altă parte, Igor Grosu consideră că totul este corect, iar toți concurenții electorali care sunt interesați de donatorii PAS să aștepte când va fi prezentat raportul și lista donatorilor la CEC și să verifice. „Vă asigur că în cazul nostru este totul corect”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit unui comunicat de presă, PACE a atras atenția Comisiei Electorale Centrale că în perioada 28 mai – 4 iunie, contul electoral al PAS a crescut considerabil datorită donațiilor de peste hotare, dar că sursa acestor transferuri provoacă multe întrebări. De exemplu, în cazul a zeci de donatori nu este indicată ocupația. În locul profesiei, în raport e scris doar „angajat”.

De asemenea, este omisă de regulă și țara din care a fost făcută donația, este trecut „diaspora”, „Business Analyst”, „Salon dermografic”, etc. PACE a mai atras atenția CEC asupra transferurilor dubioase în favoarea PAS din partea persoanelor juridice.

Demersul a fost oficial înregistrat la CEC. Anterior, Promo-LEX a evidențiat în raportul său că, în primele două săptămâni de campanie, cheltuielile nedeclarate ale PAS au însumat 1 068 194 de lei sau 56% din suma totală nedeclarată de concurenți electorali.

În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, Igor Grosu a venit cu o reacție ca urmare a sesizării depuse la CEC de PACE.

„Toți concurenții electorali care sunt interesați de donatorii noștri să aștepte când noi o să prezentăm raportul și cu lista donatorilor la CEC. Comisia o să verifice și ei o să verifice, vă asigur că în cazul nostru este totul corect, noi chiar obișnuim acele donații care considerăm că vin din partea unor persoane, care n-ar fi bine să ne finanțeze, le întoarcem înapoi”, a declarat Igor Grosu.


De asemenea, Igor Grosu a mai declarat că până în prezent, PAS a reușit să colecteze 2,6 milioane de lei din donații.

„Avem aproape 1000 de donatori persoane fizice, majoritatea plăților, donațiilor se fac prin plăți electronice, și desigur avem și finanțarea de la stat, 556 de mii de lei. Eu cred că asta e corect, oamenii care te susțin și sunt gata pe lângă faptul că te votează să mai contribuie și financiar, pentru că noi le spunem foarte clar pentru ce ne trebuiesc acești bani”, a declarat Grosu.


Pub