Ultimatum de la ANRE: Petroliștii, somați să anuleze scumpirea la combustibil operată între 14 și 16 iunie, până la miezul nopții

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul ședinței ad-hoc, astăzi, a aprobat hotărârea privind abaterile la formarea prețurilor pe piața produselor petroliere. Această hotărâre presupune că ANRE obligă titularii de licențe care activează pe piața produselor petroliere să anuleze prețurile majorate nejustificat.

Foto:

În urma analizei a modului de stabilire a prețurilor de vânzare a produselor petroliere a fost stabilită încălcarea cadrului legal de către agenții economici prin majorarea prețurilor în perioada 14-16 iunie curent.

Odată cu intrarea în vigoare, la data de 14 iunie 2021 (ora 00:00), a modificărilor la art. 4 al Legii nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere, titularii de licențe urmează să stabilească prețurile în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată și aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ținând cont de Normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale stabilite în Anexa nr. 2 la Lege.

Astfel, preţurile de comercializare a produselor petroliere stabilite până la data de 13 iunie 2021 (ora 24:00) nu pot fi majorate de către vânzători, până la intrarea în vigoare a noii Metodologii aprobate de ANRE, care în prezent se află în proces de înregistrare de stat la Ministerul Justiției, conform art. 17 al Legii nr. 174/2017 cu privire la energetică.

În scopul contracarării fenomenului modificărilor ilegale a prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere cu încălcarea prevederilor legale, ANRE a obligat toți titularii de licențe care au majorat prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat începând cu ora 00:00, data de 14.06.2021, să le anuleze până ora 24:00, data de 16.06.2021.

De asemenea, au fost atenționați, repetat, toți titularii de licențe care activează pe piața produselor petroliere, că prețurile stabilite până la data intrării în vigoare a Legii nr. 54/2021 pentru modificarea Legii privind piaţa produselor petroliere nr. 461/2001 (14 iunie 2021, ora 00:00) nu pot fi majorate.

În caz contrar, ANRE va iniția procedura de suspendare a licențelor în conformitate cu art. 16 alin. (3) din Legea privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 în privința titularilor de licențe care nu se vor conforma obligațiilor impuse în hotărâre. 



Pub