Cum să-ți înregistrezi un partid politic. Explicăm în 7 pași

În Republica Moldova sunt înregistrate 53 de partide politice. Cea mai „veche” formațiune politică este Partidul Democrat din Moldova (25 decembrie 1998), iar cea mai nouă – Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” (16 aprilie 2021). Deși scepticii susțin că este un număr destul de mare pentru o țară cu o populație de nici trei milioane de cetățeni, politologii spun că acest lucru face parte din exercițiul democratic.

Dacă te-ai gândit să-ți creezi un partid, Moldova.org îți propune să vezi ce pași trebuie să urmezi.

Deja e mai simplu

Începând cu anul trecut, procesul de înregistrare a unei formațiuni politice este unul mai simplu. În urma unei decizii a Curții Constituționale din 25 februarie 2020, Parlamentul a modificat Legea cu privire la partidele politice și a stabilit că pentru înregistrare nu este necesară prezentarea unei liste cu patru mii de membri, ci doar o mie. De asemenea, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională prevederea potrivit căreia „la momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliați în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puțin de 120 de membri în fiecare din unitățile administrativ-teritoriale menționate”. 

Deci, după modificarea legii privind partidele politice, pentru înregistrarea unei formațiuni politice este necesar o mie de membri, iar aceștia nu trebuie să fie neapărat domiciliați în jumătate din raioanele țării.

Pașii ce urmează a fi respectați

La stabilirea etapelor de înregistrare, ne-am ghidat de Legea privind partidele politice, dar și de instrucțiunea privind înregistrarea partidelor politice a Asociației Promo-LEX care, deși a fost elaborată acum șase ani, nu și-a pierdut actualitatea, în pofida modificărilor din legislație.

1. Inițierea procesului de constituire a partidului politic

Grupul de inițiativă se va întruni în ședință și va întocmi primul proces verbal cu privire la inițierea constituirii partidului. Inițiatorii vor discuta viziunea, misiunea și valorile partidului. Se va stabili denumirea integrală și prescurtată a formațiunii și simbolurile proprii, prin care să se deosebească de celelalte partide. De asemenea, se va stabil scopul și obiectivele, ideologia și doctrina politică, strategia de dezvoltare politică și electorală, dar și modalitățile (activitățile) prin intermediul cărora partidul va atinge scopurile propuse. În cadrul primei ședințe se va face planificarea bugetară pentru previzionarea cheltuielilor ce vor avea loc pe parcursul perioadei de colectare a semnăturilor.

2. Grupul de inițiativă va elabora programul și statutul formațiunii politice

În program se va indica viziunea partidului, misiunea și valorile pe care le va promova. Statutul va prevedea în mod expres forma juridică de organizare a acestuia – partid politic – și va include mai multe prevederi, printre care:

  • denumirea integrală și denumirea prescurtată a partidului;
  • descrierea simbolurilor permanente; 
  • obiectivele urmărite prin desfășurarea activității politice; 
  • drepturile și obligațiile membrilor partidului; 
  • sancțiunile disciplinare, procedura prin care acestea pot fi aplicate membrilor partidului;
  • organele executive, procedura de alegere a acestora, modul de activitate și împuternicirile lor; 
  • sursele de acumulare a mijloacelor financiare și a altor bunuri;
  • organul competent să inițieze procedura de reorganizare a partidului ș.a.

3. Se inițiază procedura de colectare a semnăturilor de aderare 

În procesul de colectare se va indica numele, prenumele, sexul, data nașterii, domiciliul, seria și numărul actului de identitate și semnătura membrului. Numărul minim de membri este cel puțin 1000. 

4. Congresul de constituire a partidului

Aici va fi aprobat actul de constituire a formațiunii, care reprezintă temeiul juridic și expresia consimțământului privind înființarea partidului politic. La congresul de constituire se aprobă principalele acte ce vizează activitatea formațiunii politice – statutul, programul, simbolistica ș.a. 

De asemenea, se va întocmi lista delegaților, care urmează a fi semnată de aceștia și confirmată de către președintele și secretarul ședinței. La congres va fi aprobată și structura partidului politic.

Sunt două foruri de conducere obligatorii care trebuie să funcționeze atât la nivelul central de conducere a partidului, cât și la nivelul organizațiilor teritoriale: Adunarea generală a membrilor sau a delegaților partidului și organul executiv.

Ulterior, grupul de inițiativă va întocmi procesul verbal de constituire a partidului, copia căruia o va anexa la dosarul actelor necesare pentru înregistrarea partidului la Agenția Servicii Publicii împreună cu lista delegaților.

5. Înregistrarea sediului

Una din condițiile de înregistrare a partidului este declarația privind adresa juridică a entității. Pentru asta, grupul de inițiativă își va înregistra sediul propriu. Sediul organizației necomerciale poate fi luat în locațiune sau poate fi proprietatea unui membru. 

6. Taxa de 200 lei și deschiderea contului bancar

Pentru a fi înregistrată formațiunea politică, grupul de inițiativă va trebui să prezinte dovada deschiderii contului bancar cu numele partidului, unde vor fi virate încasările și plățile.

Totodată, va trebui de achitat taxa de stat de 200 de lei pentru înregistrarea partidului politic. După ce va obține documentele bancare, grupul de inițiativă le va prezenta ASP ca documente confirmative.

7. Înregistrarea partidului 

Grupul de inițiativă va prezenta dosarul de înregistrare la Agenția Servicii Publice. În total, se va prezenta un pachet cu 13 acte obligatorii. Lista poate fi văzută AICI. ASP, în termen de 15 zile de la data depunerii documentelor, va adopta o decizie de înregistrare a partidului politic sau, în cazul necorespunderii, o decizie prin care refuză înregistrarea acestuia. Decizia prin care a fost refuzată înregistrarea partidului politic poate fi atacată la judecătorie în termen de 10 zile de la data adoptării. 

Reprezentantul cu funcții de conducere al grupului de inițiativă va participa, în mod obligatoriu, la procedura de înregistrare a partidului politic.

***

Felicitări! Ați ajuns la final și formațiunea politică va fi inclusă în lista partidelor din Republica Moldova. Dar, în final, mai vrem să vă readucem aminte și să cităm din Legea privind partidele politice: „Partidele politice, fiind institute democratice ale statului de drept, promovează valorile democratice și pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă, prin înaintarea și susținerea candidaților, la alegeri și la constituirea autorităților publice, stimulează participarea cetățenilor la alegeri, participă, prin reprezentanții lor, la exercitarea în mod legal a puterii în stat, desfășoară alte activități în conformitate cu legea”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.