02:33:19 17.04.2024
Stiri

Curtea Constituțională a declarat INADMISIBILE sesizările referitoare la legalitatea deciziilor CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și pentru alegătorii din Transnistria

Actualitate 16.06.2021 12:22 Vizualizări1853 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a declarat INADMISIBILE sesizările referitoare la legalitatea deciziilor CEC cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate și pentru alegătorii din Transnistria


Curtea Constituțională a declarat marți, 15 iunie, inadmisibile excepțiile care au stat la baza sesizărilor ridicate în fața Curții Supreme de Justiție și în fața Curții de Apel Chișinău de către Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

Concurentul electoral a contestat în instanță Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 5 iunie cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Tighina și unele localități ale raionului Căușeni, dar și Hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Înalta Curte a ținut să precizeze că excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare, ci exclusiv probleme procedurale.

„Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile. Prin urmare, Curtea a constatat că sesizările nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond”, cităm din decizia Înaltei Curți.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a revenit la cele două decizii ale sale privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare și pentru locuitorii din Transnistria la scrutinul din 11 iulie.

Astfel, autoritatea electorală centrală a majorat numărul secțiilor electorale din afară de la 139 la 146 și a exclus cele trei secții ce urmau a fi deschise în satul Corjova, raionul Dubăsari, și municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate, teritoriu necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Astfel, pentru transnistreni vor fi constituite 41 de secții de votare în localități de pe malul drept al Nistrului.

Menționăm că mai mulți concurenți electorali nu sunt mulțumiți nici de cifra de 146 de secții de votare deschise în străinătate, decizia CEC fiind atacată la Curtea de Apel Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md