ANRE obligă comercianții de carburanți să anuleze ultima majorare de prețuri până în această noapte

carburanți-920×518

În cadrul ședinței de astăzi, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat hotărârea privind abaterile la formarea prețurilor pe piața produselor petroliere. Drept rezultat, ANRE obligă toți titularii de licențe care au majorat prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat începând cu ziua de 14 iunie să le anuleze până azi, ora 24.00. 

Drept urmare a monitorizării corectitudinii modului de formare și modificării prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, s-a constatat că majorările prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere efectuate de către agenții economici în perioada 14-16 iunie curent sunt în afara cadrului legal.

Astfel, preţurile de comercializare a produselor petroliere stabilite până la data de 13 iunie nu pot fi majorate de către vânzători, până la intrarea în vigoare a noii Metodologii aprobate de ANRE, care în prezent se află în proces de înregistrare de stat la Ministerul Justiției, conform art. 17 al Legii nr. 174/2017 cu privire la energetică.

În caz contrar, ANRE va iniția procedura de suspendare a licențelor în conformitate cu art. 16 alin. (3) din Legea privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 în privința titularilor de licențe care nu se vor conforma obligațiilor impuse în hotărâre.

Vă amintim că, începând cu data de 1 iulie prețurile la combustibil vor fi publicate în fiecare zi lucrătoare de ANRE.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:
# modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
# metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
# metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
# modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

De asemenea, Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori. Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.

La modul practic, Metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, odată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente