„Tuturor trebuie să le fie clar”. Duma de Stat lansează amenințări la adresa Chișinăului

Ilie Gulca
16/06/2021

Un proiect de declarație a Dumei de Stat a Federației Ruse se opune vehement unui control mai riguros la punctul Cuciurgan dintre Republica Moldova și Ucraina. Deputații ruși acuză Chișinăul și Kievul de intenția de a modifica actualul mecanism al operațiunii de menținere a păcii și amenință că „nu va permite ca cetățenii și compatrioții săi să fie puși în genunchi”.   

„Tuturor trebuie să le fie clar că Federația Rusă, în calitatea sa de garant al reglementării conflictului transnistrean, păcii și liniștii pe malurile Nistrului, nu va permite ca cetățenii și compatrioții săi să fie puși în genunchi”, se menționează într-un proiect de declarație a Camerei Inferioare a parlamentului Federației Ruse.

Deputații ruși acuză forțele politice care sprijină președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, că „folosesc orice posibilități pentru a consolida blocada Transnistriei și procesul de negocieri și pentru a distruge mecanismul operațiunii de pacificare în regiune, care și-a demonstrat eficacitatea”.

Mai exact, parlamentarii ruși se referă la planurile Chișinăului și Kievului să interzică de la 1 septembrie automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene trecerea hotarelor regiunii, precum și intențiile, începând cu  11 iunie, să introducă un control vamal amplu la punctul de control Cuciurgan.

„Aceasta amenință vehement activitatea economică externă a Transnistriei, inclusiv furnizarea de medicamente, produse farmaceutice, produse alimentare etc.”, estimează autorii declarației.

Deputații Dumei de Stat califică planurile comune ale autorităților moldovenești și ucrainene drept acțiuni menite să blocheze actualul format al misiunii de pacificare și o amenințare a păcii și stabilității, intereselor cetățenilor Federației Ruse și a compatrioților ruși în regiune ”.

Ucraina a anunțat în februarie că va admite pe teritoriul său, începând cu 1 septembrie, doar automobilele din regiunea transnistreană care au plăcuțe de înmatriculare de model convenit cu abțibildul „MD”, pe lângă autovehiculele înregistrate conform legislației Republicii Moldova.

Potrivit Asociației Promo-Lex, la aproape 30 de ani de la crearea actualei misiunii de pacificare, rolul său rămâne unul contestat deoarece nu a contribuit cu nimic la soluționarea conflictului și nici la rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă autoritățile constituționale și populația celor două maluri ale Nistrului.

Discuțiile privind necesitatea transformării misiunii de menținere a păcii din Moldova într-o misiune civilă internațională de monitorizare au devenit fundamentale în special după împușcarea mortală în 2012 a unui tânăr de către un pacificator rus la punctul de control de menținere a păcii nr. 9 Vadul lui Vodă.

În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Pisari vs. Moldovei și a Rusiei a constatat încălcarea dreptului la viață.

La 16 mai 2019, CEDO a comunicat guvernelor de la Chișinău și Moscova un alt caz – Manole și Postica vs. Moldovei și Rusiei – privind activitatea necorespunzătoare a misiunii de pacificare și abuzurile pe care le admit persoanele înarmate de la aceste posturi.

Cauza respectivă se referă la incidentul din 2005, când soldații ruși au reținut trei persoane și au deschis ilegal focul din arma automată Kalașnikov, fără avertisment, creând pericol real pentru viața și integritatea fizică a zeci de oameni pașnici.

Ilie Gulca
16/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii