/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Prăpăd în mai multe localități din țară în urma ploilor puternice! O conductă de gaz de la Ungheni, avariată

16 iunie 2021, ora 21:03

Ploile torențiale de aseară au făcut una cu pământul mai multe culturi agricole din nordul și sudul țării. Printre cele mai afectate localități se numără comuna Mănoilești din raionul Ungheni, unde au fost compromise grav mai multe livezi de prune, dar și zeci de hectare de porumb și floarea-soarelui. Totodată, din cauza ploilor cu grindină, 30 de localități din 12 raioane ale țării au rămas fără curent electric.

Ploaia puternică, însoțită de grindină, ce s-a abătut aseară și peste Ungheni, a dat la pământ arbori și a distrus culturi agricole. La Ungheni vântul puternic și crengile au deteriorat și o conductă de gaz din gestiunea Ungheni Gaz, care alimentează o casa de locuit. Urgia s-a năpustit cu putere și peste comuna Mănoileşti, din raionul Ungheni. De la inginerul cadastral al primăriei din localitate, am aflat că șase agenți economici au suportat pagube esențiale.

ALEXEI POPA, inginer cadastral, primăria din Mănoilești: „4,6 hectare de livadă de prune sunt afectate practic 100% și porumb – 3,4 hectare-, pe care noi le-am examinat astăzi. Ne-am deplasat cu greu în teritoriu, dar mai sunt încă vreo 100 de hectare de porumb care trebuie examinate și vreo 60 de hectare de floarea-soarelui”.

Au fost distruse și grădinile de pe lângă casele oamenilor. Prejudicii au fost înregistrate și în localitatea Cazangic din raionul Leova. Aici, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, au fost distruse circa 4 ha de pepene verde și 1,3 ha de floarea soarelui. Șuvoaiele puternice au înnămolit ieri și o parte din drum din localitatea Sărata Nouă din raionul Leova. Din imaginile filmate de un martor se vede cum mașinile s-au oprit pe marginea carosabilului și așteptau ca apele să se retragă, pentru a-și putea continua drumul.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în nordul țării aversele puternice cu grindină au afectat circa 2,7 hectare de livezi de măr în satul, Șeptelici raionul Soroca, iar în raionul Râșcani, localitatea Bălanul Nou, circa 8 ha de culturi agricole printre care roșii, castraveți și ardei. De asemenea, pe parcursul zilei de ieri, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile furnizorii de energie electrică au raportat deconectări parțiale în 30 localități din 12 raioane. Între timp, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un cod galben de inundații. Meteorologii averizează că în inervalul 15-18 iunie va crește nivelul apei în râul Prut pe sectorul raioanelor Briceni și Edineț.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram