‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePână la 50% din recolta soiurilor timpurii de cireș - afectată de ploi

Până la 50% din recolta soiurilor timpurii de cireș – afectată de ploi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ploile înregistrate în ultima perioadă afectează calitatea cireșelor, în special a soiurilor predispuse spre crăpare.

Crăparea cireșelor este o problemă, care reduce calitatea cireșelor, pretabilitatea la transportare, perioada de păstrare și favorizează dezvoltarea bolilor cum ar fi Monilioza.

Ploile abundente constituie factorul principal ce duce la crăparea cireșelor. Potrivit producătorilor autohtoni, pierderile înregistrate la soiurile timpurii în zonele unde au fost înregistrate precipitații puternice ajung la 60-70%.

„Avem 5 hectare de cireșe. Fructele soiului timpuriu Bigarreau Burlat în livada de anul 4 a crăpat în proporție de 60-70%, tot același soi în plantația ce se află mai mulți ani pe rod a crăpat în proporție de 20-30%. În unele parcele am reușit să realizăm recoltarea. Totuși, sunt înregistrate pierderi”, ne-a spus Dmitri Mihov,

Chiar dacă au reușit să recolteze la timp cireșele, acestea nefiind crăpate, ploile au avut efecte asupra pretabilității la transportare.

Pomicultorul Igor Ivanov spune că din acest motiv a comercializat fructele soiurilor timpurii pe piața locală.

„Aproximativ 30% din recoltă a fost afectată de ploi. Avem 2 hectare. Totuși, pentru cireșele pentru care am reușit să realizăm recoltarea nu poate fi realizat exportul, deoarece acestea nu pot fi transportate la distanțe mari și suntem nevoiți să comercializăm fructele pe piața locală. Respectiv, pierderile vor fi destul de mari, ținând cont de prețurile la care sunt comercializate cireșele”, explică Igor Ivanov.

Potrivit producătorilor, în unele zone a fost înregistrată în doar câteva zile norma de precipitații caracteristică pentru 2 sau chiar 3 luni.

‹ adv ›

Pagubele totale produse de ploi asupra recoltei de cireșe timpurii urmează a fi evaluate în următoarele zile, însă, potrivit estimărilor, acestea ar ajunge la aproximativ 50%.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›