image
Sursa foto: Ansa

Descoperire extraordinară în Italia; „Un Pompei în miniatură”, găsit sub un fost cinematograf în Verona

O clădire romană antică cu „ziduri cu fresce magnifice” a fost descoperită în timpul săpăturilor la un fost cinematograf din orașul Verona din nordul Italiei, și a fost descrisă ca fiind un „Pompei în miniatură”. Uimitoarea descoperire a fost făcută în timpul săpăturilor care au loc în subsolul cinematografului Astra, aflat în curs de renovare, după ce a stat în paragină peste 20 de ani.

Cu „zidurile sale cu fresce magnifice”, clădirea, care datează din secolul al II-lea, „evocă un Pompei în miniatură”.

Încă nu este clar ce funcție a avut clădirea, dar experții spun că pare să fi supraviețuit unui incendiu, deoarece acoperișul s-a prăbușit și printre obiectele găsite se află și mobilă din lemn carbonizat, informează Digi24.

În ciuda incendiului, „clădirea s-a păstrat intactă, cu fresce cu culori magnifice datând din secolul al II-lea”.

Fabuloasa descoperire și dovezile unui incendiu au făcut să fie comparată cu Pompeiul antic, care a fost distrus de erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr. „Un dezastru, în acest caz un incendiu, a provocat sfârșitul complexului, lăsând urme”, potrivit arheologilor.

Descoperirea vine la puțin peste un an după ce s-a găsit o podea romană din mozaic perfect conservată aproape de Verona. Plăcile multicolore, găsite sub un rând de viță de vie, făceau parte din fundațiile unei vile romane, ale căror rămășițe au fost descoperite cu un secol înainte într-o zonă deluroasă deasupra orașului Negrar di Valpolicella. Vila se crede că datează din secolul al III-lea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: