image
Sursa foto: privesc.eu

Victor Chironda cere anchetă de serviciu pe numele arhitectului-șef al capitalei în legătură cu demolarea Hotelului Național

Viceprimarul Victor Chironda solicită suspendarea din funcție a Svetlanei Dogotaru, șefa Direcției de Arhitectură și Urbanism, după ce s-au depistat mai multe încălcări în cadrul proiectului de demolare a Hotelului Național din centrul capitalei.

În cadrul unei conferințe de presă, Victor Chironda a acuzat-o pe Svetlana Dogotaru că încalcă procedurile de elaborare a documentației de urbanism și induce în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive.

Am cerut primarului general inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefa Direcţiei Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, și asupra executorilor care au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021, și au admis sau au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național”, susține Victor Chironda.

Viceprimarul mai propune instituirea unei anchete de serviciu, menționând că demolarea Hotelului Național poate cauza probleme în traficul rutier și supraîncărca zonei.

Solicit suspendarea din funcție a doamnei Svetlana Dogotaru, pentru prevenirea influențării subalternilor și procesului de anchetă. Atrag atenția asupra faptului că acest subiect este de importanță majoră pentru dezvoltarea orașului Chișinău, deoarece demolarea Hotelului Național va însemna lichidarea unui simbol și landmark al orașului, iar autorizarea construcției unui complex de clădiri cu funcționalitate locativă și comercială poate duce la supraîncărcarea zonei și la agravarea congestionării traficului pe bulevardele Negruzzi și Ștefan cel Mare și Sfânt”, a mai adăugat viceprimarul.

Chironda mai spune că nu contestă dreptul beneficiarului de a demola o clădire degradată și nici nu este împotriva dezvoltării și modernizării urbane.

Practica internațională de dezvoltare urbană prevede că astfel de situații sunt soluționate prin intermediul unor concursuri internaționale de soluții de arhitectură, care permit identificarea soluției optime de valorificare a terenurilor dar și asigură transparența și credibilitatea procesului de dezvoltare urbană”, menționează Chironda.

Drept replică, Ion Ceban, a făcut a venit cu o intervenție live pe Facebook, acuzându-l că... lipsește nemotivat zile întregi de la muncă.

„Am văzut că un viceprimar s-a dat cu părerea referitor la unele subiecte care țin de activitate. Voi comenta în detalii când mă voi întoarce. Despre restanțele la proiectele gestionate, la incapacitatea de a comunica cu Direcțiile responsabile voi reveni pe parcurs. Faptul că astăzi multe proiecte sunt întârziate de la reabilitarea parcurilor și multe altele legate de dezvoltarea urbanistică, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, chiar dacă exista anumite divergențe în acest sens”, a declarat Ion Ceban.

Posted by Iv Ceban on Tuesday, 15 June 2021

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: