Curtea de Apel Chișinău are un președinte interimar: Noul șef interimar de la CSM a semnat astăzi o dispoziție în acest sens

Noul șef interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață a declarat pentru UNIMEDIA că a semnat astăzi, după ședința membrilor instituției, o dispoziție prin care a numit-o pe magistrata Ana Panov în funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău.

Foto:

„Dispoziția, care conține și argumentele de rigoare, a fost expediată instanțelor, urmând a fi discutată și de către membrii CSM”, a menționat Musteață. 

Astfel, Panov ar urma să asigure interimatul funcției până la alegerea unui nou președinte al Curții de Apel Chișinău.

Între timp, Vladislav Clima, învingător al concursului organizat de CSM în vara lui 2020 pentru șefia Curții de Apel a atacat în instanța de judecată decizia șefei statului de a anula decretul prezidențial prin care acesta a fost numit în funcție.

Deja foștii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic.

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Mai mulți juriști din Republica Moldova au criticat decizia Maiei Sandu, afirmând că decretul emis în 2020 este un fapt consumat și nu poate fi revizuit. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, prin emiterea unui nou act de eliberare și nu prin anularea actului juridic de desemnare a acesteia”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a menționat, despre părerile juriștilor, că sunt doar „un punct de vedere”.

Vladislav Clima este judecător din 2006. Acesta a activat la Judecătoria Ciocana, ulterior fiind numit judecător la Curtea de Apel Chișinău.


Pub