În 1925, a doua cea mai bogată persoană din lume era o fetiță de doar 12 ani. Cum a căpătat averea

16 Iun. 2021, 09:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 09:15 // Au Bani //  MD Bani

Într-o seară, când Doris Duke avea 10 ani, tatăl ei James „Buck” Buchanan Duke a făcut o precizicere tulburătoare. Tatăl i-a spus direct fetiței sale că nimeni nu o va iubi cu adevărat. Indiferent ce a făcut sau unde s-a mutat, oamenii o vor iubi pe Doris doar pentru banii ei.

„Buck” Duke a fost fondatorul Companiei Americane de Tutun. La doi ani după ce a pronunțat acea oribilă pentru fiica sa, Buck a murit. A murit la 10 octombrie 1925 la vârsta de 68 de ani. Doris avea 12 ani. Mai avea o lună până va împlini vârsta de 13 ani.

La moartea lui Buck, Doris a moștenit un fond fiduciar de 100 de milioane de dolari. Această moștenire a făcut-o instantaneu pe Doris a doua persoană cu cea mai bogată lume. Avea 12 ani. Singura persoană de pe planetă cu o avere mai mare era John D. Rockefeller. Avea 86 de ani.

Mass-media i-a dat în curând lui Dorris o poreclă care i-a rămas pe viață:

„Cea mai bogată fată din lume”

Moștenirea ei nu s-a oprit cu cei 100 de milioane de dolari. În 1962, Doris a moștenit încă 250 de milioane de dolari după moartea mamei sale Nanaline. În total, Doris a valorat echivalentul a 3 miliarde de dolari înainte de 40 de ani.

Cu toate că era urmărită peste tot de reporteri și pretendenți, „cea mai bogată fată din lume” a reușit totuși să ducă o viață vibrantă, sălbatică. În bine sau în rău, Doris și-a petrecut o viață încercând să infirme predicția tatălui ei despre dragoste și bani.

Căsătoriile și afacerile

Doris s-a căsătorit de două ori. În 1935, s-a căsătorit cu un alpinist social care a săpat aur, pe nume James Cromwell. Cromwell va folosi curând banii soției sale pentru a finanța o cursă nereușită pentru Senatul SUA.

În timp ce erau căsătoriți, Doris a rămas însărcinată. Ea le-a mărturisit în secret prietenilor că Cromwell nu era tatăl. Copilul a fost de fapt produsul unei aventuri pe care a avut-o în timpul unei călătorii cu trenul. „Nu mai era nimic de făcut”, i-a spus ea unui prieten. O fiică, Arden, s-a născut prematur și a trăit doar 24 de ore. Doris și James Cromwell au divorțat în 1943.

În 1945, în timp ce vizita Roma, Doris i-a mărturisit unui prieten:

„Toți acei bani sunt uneori o problemă. Se întâmplă de fiecare dată. După ce am ieșit de câteva ori cu un bărbat, el începe să-mi spună cât de mult mă iubește. Dar de unde să știu dacă chiar vrea să spună asta? pot fi vreodată sigură? „

S-a căsătorit din nou în 1947 cu un diplomat din Republica Dominicană pe nume Porfirio Rubirosa. A existat un mic obstacol înainte de a se căsători. Porfirio era deja căsătorit. Potrivit surselor, Doris era atât de îndrăgostită, încât i-a oferit soției lui Porfirio 1 milion de dolari pentru a divorța de el repede. Oferta a fost acceptată. Asta ar fi fost ca și când i s-ar oferi 12 milioane de dolari astăzi.

Din păcate, chiar și după o mită de 1 milion de dolari, această căsătorie a durat doar un an.

Doris nu s-a mai căsătorit niciodată după ce a doua căsătorie a eșuat. Nu a avut niciodată copii. Dar ea a avut relații personale profunde, cu doi oameni, care ar schimba cursul vieții lor:

Chandi Heffner

În 1984, Doris a întâlnit o femeie pe nume Chandi Heffner în Hawaii. Cele două femei au dezvoltat o legătură profundă aproape instantaneu.

Din anumite motive, Doris a ajuns să creadă că Chandi a fost reîncarnarea fiicei sale Arden. Cele două femei au călătorit împreună prin lume bucurându-se de bogăția lui Doris. Au petrecut timp în Rusia, au mers în România pentru tratamentul „fântâna tineretului”, au cumpărat un Boeing 737 de 25 de milioane de dolari și au adoptat două cămile după ce Doris a aflat că sunt o specie pe cale de dispariție. Chandi a condus personalul lui Doris și a consiliat-o în probleme financiare. Au fost nedespărțit și au călătorit între imensa fermă din Doris din New Jersey, proprietatea ei din Newport, Rhode Island și „Shangri-La”, proprietatea sa palatială din Oahu, Hawaii.

Dar ceva s-a schimbat și Doris a eliminat-o pe Chandi din viața și testamentul ei în 1991.

Bernard Lafferty

În mod ironic, Chandi a fost cea care a adus în viața lor cealaltă relație semnificativă din anii de vârstă a lui Doris, când l-a recomandat pe Bernard Lafferty ca majordom. Bernard lucrase anterior pentru sora lui Chandi, Charlene, care se căsătorise recent cu miliardarul Nelson Peltz. Bernard era irlandez și orfan care a emigrat în SUA când avea 35 de ani. Doris l-a angajat ca majordom în 1987. El s-a îndrăgit de Doris și a devenit cel mai apropiat confident și însoțitor constant al ei.

Doris Duke a murit la 28 octombrie 1993, la vârsta de 80 de ani. La moartea sa, Bernard a fost pus la conducerea proprietății.

La momentul morții sale, Doris avea o valoare netă totală de 5,3 miliarde de dolari. Aceasta a inclus numerarul și investițiile ei, casele din New Jersey, Hawaii, Rhode Island și Beverly Hills, bijuteriile și colecția sa de artă, care pe lângă participațiile sale din Asia de Sud-Est și Islamică, au inclus lucrări de Picasso, Monet, Van Gogh, și Rembrandt. Avea o colecție de vinuri rare – peste 2.000 de sticle evaluate la peste 5 milioane de dolari.

Conform termenilor testamentului ei, marea majoritate a averii lui Doris a mers la caritate. Astăzi, Fundația de caritate Doris Duke controlează active în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Fundația a dat deja 1,84 miliarde de dolari în cei aproximativ 30 de ani de existență.

Lui Chandi i-au rămas 0 dolari

Chandi a dat în judecată moșia susținând că i se datorează o sumă mare de bani ca fiică legală a lui Doris. În mod uimitor, un juriu a fost de acord. Chandi a primit 65 de milioane de dolari în 1995. Astăzi, Chandi trăiește pe o fermă pe care Doris a cumpărat-o în Hawaii. Bernard a murit în 1996 în urma unui atac de cord în somn, în casa sa Bel-Air, de 2,1 milioane de dolari.

 

 

 

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău