Discordie în jurul Hotelului Național //Se cere demiterea arhitectorului-șef al Chișinăului

Cornelia Cozonac
15/06/2021
Colaj CIJM

Viceprimarul Chișinăului, Victor Chironda, a cerut marți, într-o conferință de presă, demisia arhitectorei-șefe a Capitalei, Svetlana Dogotaru, pe motiv că ar fi aprobat actele pentru desființarea Hotelului Național, decizie cu care nu este de acord viceprimarul. La rândul său, Svetlana Dogotaru spune că a acționat legal, iar actele au fost toate în ordine. „Vendeta viceprimarului e cu barbă. E campanie electorală și el ar vrea să se regăsească pe vreo listă electorală”, a spus pentru Anticorupție.md, Svetlana Dogotaru.       

„Am făcut un demers către Procuratura Chișinău, care l-a redirecționat către CNA, în 12 aprilie 2021. La baza acestui demers a fost convingerea mea că angajații direcției arhitectură și urbanism reprezintă depășiri ale atribuțiilor de serviciu care pot duce la încălcarea legislației și proteja patrimoniul urbanistic al Chișinăului. La revenirea din concediu (14 iunie) am fost informat că la cererea viceprimarului Ilie Ceban, CNA a restituit demersul meu, iar autorizația de desființare a fost semnată”, a declarat Chironda.

„Constant o lipsă de profesionalism și responsabilitate din partea conducerii direcției arhitectură și urbanism, care permite beneficiarului să încalce procedurile și să inducă în eroare primarii și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive. E o tentativă de a justifica cu orice preț intenția beneficiarului de a demola hotelul. Am solicitat primarului suportul în inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului Svetlana Dogotaru și asupra executorilor care au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 mai 2021 și au admis sau au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național”, a precizat Chironda. 

„Referitor la demolarea hotelului Național. Legea autorizării lucrărilor în construcții este foarte explicită la capitolul emiterea autorizațiilor de desființare a construcțiilor. Încercarea de a pune condiții, altele decât prevede legislația nu este altceva decât manipulare a opiniei publice. Emitentul autorizațiilor nu se poate conduce de emoții și frustrări personale, dar strict de prevederile legii, care interzice impunerea oricăror condiții sau solicitare de acte suplimentare, neprevăzute de lege. Emiterea autorizațiilor de construire/desființare nu este un proces discreționar a arhitectului-șef, dar nici a viceprimarului, oricât de multe conferințe nu ar face și oricâte adresări la CNA nu ar înainta”, a precizat Svetlana Dogotaru pentru Anticoruptie.md.

Referitor la PUDul prezentat spre consultare, precizează Dogotaru, „toate neconformitățile din proiect se vor înlătura, altfel nici nu va fi înaintat CMC spre aprobare. Urmează proceduri de lucru cu acest document, inclusiv expertize, în caz de necesitate. Doar că asta se face în regim de lucru, nu în showuri televizate. Oricum, faptul că s-au făcut publice defecțiunile proiectului e doar spre bine, nu facem nimic pe ascuns”.

„Sunt de părere, că adresările viceprimarului la CNA pentru a-și fundamenta deciziile de a semna actele pentru care este atribuit cu competențe este reprezintă o lipsă de cunoștință a procesului de lucru, pentru care este angajat. Nu este la prima adresare la CNA, aceasta este metoda de lucru a lui cu direcția. Nu se fac ședințe de lucru, în care ar putea să clarifice lucrurile și să primească explicațiile necesare în situațiile pe care nu le poate gestiona. E o lipsă de încredere mai degrabă, deoarece se tot lamentează că i se bagă documente la semnat.

Referitor la verificarea corectitudinii emiterii autorizației de desființare am solicitat chiar eu să fie verificat procesul de către direcția juridică, printr-o notă informativă adresată primarului. Pentru că și răspunsul de la CNA a fost cu această cerere – să se expună autoritatea”, a comentat Svetlana Dogotaru pentru Anticoruptie.md. 

În jurul Hotelului Național, aflat acum în ruine, au existat mereu interese, iar privatizarea a fost una controversată. Centrul de Investigații Jurnalistice a realziat o serie de anchete despre ilegalitățile din cadrul procesul de privatizare a Hotelului Național.  

Cornelia Cozonac
15/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii