Dosarul privind numărul secţiilor de votare în afara ţării revine la Curtea de Apel Chişinău. Curtea Constituţională a refuzat să examineze

Julieta Saviţchi
15/06/2021

Curtea Constituţională (CC) a refuzat să examineze sesizările privind constituţionalitatea hotărârilor Comisiei edlectorale Centrale (CEC) privind numărul secţiilor de votare în afara ţării şi în stânga Nistrului. CC a declarat sesizarea inadmisibilă şi că nu poate fi examinată în fond de către instanţa constituţională.

„Hotărârile CEC privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Instanțele de judecată din Republica Moldova trebuie să interpreteze și să aplice legile ca făcând parte dintr-un sistem juridic coerent, nu în mod izolat și prin ignorarea altor norme relevante”, se arată în decizia CC.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost formulată de către avocatul PPDA, Ion Botnarenco. Autorul sesizării a invocat că „în special Curțile de Apel aplică în mod discreționar și interpretează în mod eronat prevederile legale în vederea respingerii contestațiilor depuse în materie electorală”.

Reclamantul a mai invocat că motivarea instanțelor se bazează pe nerespectarea  procedurii prealabile instituite prin normele generale.

Mai mult, autorul excepțiilor  afirmă că există un conflict de soluții între Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție.

Precizăm că cinci partide politice înscrise în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate au solicitat în Curtea de Apel Chişinău anularea Hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și a Hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4974 din 8 iunie 2021 pentru modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr.4966 din 5 iunie 2021.

De asemenea, reclamanții au cerut obligarea Comisiei Electorale Centrale să majoreze numărul secțiilorri în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc  pe 11 iulie 2021.

Deşi prima contestaţie a fost depusă la Curtea de Apel cu aproape o săptâmână în urmă, instanţa nu a reuşit să ia o decizie, şedinţele fiind amânate de la o zi la alta.

Julieta Saviţchi
15/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii