/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Reacția ASP la acuzațiile lui Năstase precum că instituția ar obține două milioane de euro lunar pe seama permiselor de conducere

missing
15 iunie 2021, ora 22:36

După ce deputatul Platformei DA, Vasile Năstase a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că Agenția Servicii Publice (ASP) ar obține lunar două milioane de euro în urma procesului de eliberare a permiselor de conducere, ASP a venit cu o reacție în acest sens.  

„Fără a face vreo aluzie la capacitatea de deputat a lui Vasile Năstase, îi comunicăm cu această ocazie și specialistului care îl consultă, că procesul de evaluare a viitorilor șoferi se bazează strict pe prevederile legislației Republicii Moldova în vigoare, precum și pe directivele legislației internaționale din domeniul respectiv, care prescriu cu strictețe fiecare procedură de calificare a conducătorilor auto și obținere a permisului de conducere”, se arată într-un comunicat al ASP.

Totodată, Agenția precizează că, în cerinţele minime pentru examenele de conducere prevăzute în Directiva Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene, la proba de verificare a aptitudinilor şi comportamentului se regăsesc manevrele speciale care urmează să fie testate în ceea ce priveşte siguranţa traficului și anume parcarea vehiculului și părăsirea unui spațiu de parcare (paralel, oblic sau în unghi drept, prin mers înainte sau înapoi, pe teren plat, urcarea rampelor sau coborârea pantelor, etc.

„Subliniem, că normele menționate de examinare a conducătorilor auto, inclusiv și testarea privind urcarea rampelor sau coborârea pantelor reprezintă o  practică răspândită în plan internaţional și se utilizează în Estonia, Letonia, Romania, Polonia, Ucraina etc. Totodată, menționăm că în scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv, desfășurarea probelor teoretice și practice de calificare a conducătorilor auto este strict monitorizată video și audio”, precizează Agenția.

În partea ce ține de automobilul cu care se susține examenul practic și oferirea posibilității de a susține examenul cu automobilul propriu, ASP atenționează că vehiculele de examinare ale Agenţiei sunt asigurate cu sistem de înregistrare audio-video, precum și cu sistemul GPS.

Înregistrările respective sunt utilizate atât în procesul de examinare, cât și în procedurile  de contestare a rezultatelor obținute la examen, în baza cărora comisia de contestare constată corectitudinea evaluării candidaţilor, comportamentul examinatorilor în procesul de examinare, atât şi în procesul de prevenire a fraudării examenelor.

„În caz de necesitate, specialiștii ASP ar putea să explice în detaliu care sunt regulile și instrucțiunile de susținere și metodologia de evaluare în cadrul unui examen. Cu această ocazie, îndemnăm deputații sau alte persoane cu drept de inițiativă legislativă, să vină cu propuneri de modificare a legislației în domeniu, direcționată spre perfecționarea instruirii și evaluării viitorilor șoferi, având în vedere importanța acestor procedee pentru securitatea rutieră și viața oamenilor în trafic”, se mai menționează în comunicat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram