image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Protest împotriva fărădelegilor de la CFM: „Vrem Calea ferată, nu calea furată!”

Platforma Demnitate și Adevăr organizează un nou protest în fața clădirii Guvernului în legătură cu situația critică de la Calea Ferată a Moldovei. Participanții la protest au solicitat achitarea salariilor angajaților, tragerea la răspundere a conducătorilor care au prejudiciat întreprinderea și au scandat „o Cale ferată, nu calea furată”.

„De câteva luni tot batem alarma despre criza de la CFM. În timp ce angajații nu primesc salarii cu lunile, șefii CFM sunt prinși cu trei milioane de lei și 100 000 de euro acasă și în oficii”, a menționat, anticipând evenimentul, vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu.

Deputatul Alexandru Slusari a menționat că CFM a fost adusă în prag de faliment. La momentul actual datoriile la salarii sunt de circa 200 de milioane de lei. „Angajații nu și-au văzut salariile de cinci, șase luni. Aceste salarii nu sunt prea mari, 4500 de lei. Și în pofida acestui genocid, angajații continuă să muncească în speranța că cineva va atrage atenția la problema lor și că statul mai are nevoie de această întreprindere. Dorim o cale ferată, nu una furată”, a spus deputatul.

cc

cc

Acțiunea de protest poate fi urmărită mai jos:

Amintim că anterior Comisia parlamentară care a investigat situația de la CFM a constatat că în ultimii zece ani întreprinderea a fost prejudiciată de circa un miliard de lei. Cifra datoriilor întreprinderii este de 837 de milioane de lei.

Fracțiunea parlamentară a Platformei DA a solicitat audierea noului director al Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, dar acest lucru deocamdată nu s-a produs. Anterior PCCOCS a anunțat că a inițiat o anchetă în cazul CFM.

Vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, a nunțat, făcând trimitere la surse din cadrul Procuraturii că au fost efectuate percheziții la domiciliile și oficiile lui Iurie Topală, ex-director CFM, Grigore Condurachi, ex-vicedirector CFM, precum si la oficiile unor companii de expediție, ce aparțin: Pirlog M., Objelianskaia I., Godzin V., Balan D., Mitu E., etc. care ar fi implicate în deturnarea a circa 300 de milioane de lei a patrimoniului întreprinderii de stat CFM, prin intermediul companiilor offshore, în perioada anilor 2015-2019, când Plahotniuc controla Calea Ferată. În urma perchezițiilor la unele persoane ar fi fost găsite 3 milioane de lei și circa 100 de mii de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: