image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ce spune guvernatorul BNM despre deprecierea leului moldovenesc față de euro din ultimele luni

Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale, afirmă guvernatorul Băncii Naționalei a Moldovei, Octavian Armașu.

Armașu a menționat că se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă.

„Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale”, a declarat guvernatorul BNM într-un interviu pentru presă.

Octavian Armașu a fost întrebat care sunt instrumentele de intervenție ale BNM și prognozele legate de evoluția schimbului valutar pentru următoarea perioadă.

„Banca Națională intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vânzări de valută, având în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție. Voi reitera că BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, a mai spus Octavian Armașu.

Precizăm că moneda naţională s-a depreciat în ultimele luni, atingând la 21 aprilie curent cel mai mare nivel din ultimii patru ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: