image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Secțiile de votare pentru Transnistria: CSJ remite Curții Constituționale sesizarea depusă de Platforma DA

Curtea Supremă de Justiție a remis Curții Constituționale sesizarea Platformei DA în legătură cu majorarea numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană, inclusiv în zone necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

CSJ a decis să amâne examinarea cauzei în ordine de recurs, până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate. Încheierea nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Platforma DA a contestat în instanță decizia CEC prin care s-a decis creșterea numărului de secții în regiunea transnistreană până la 44, dintre care două secții de votare într-un teritoriu necontrolat de către autoritățile oficiale ale Republicii Moldova.

La 8 iunie, Curtea de Apel Chișinău a declarat acțiunea Platformei DA împotriva deciziei CEC a fiind inadmisibilă, dar formațiunea a depus recurs CSJ.

Amintim că, potrivit unei decizii luate în premieră de CEC, la alegerile din 11 iulie ar urma să fie deschise două secții de vot în municipiul Tighina și o secție în comuna Corjova, raionul Dubăsari, teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale.

Serviciul de Informații și Securitate a lansat un avertisment de securitate și a precizat că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate, în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național.

Noutăţile partenerilor

comentarii: