Expert economic: Noua metodologie ANRE – diversiune și sabotaj înainte de alegerile Parlamentare

„Noua Metodologie ANRE și marjele comerciale aprobate au 3 efecte imediate:

Vor dispărea companiile mici autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol a 2-3 companii transnaționale.

Pe o perioadă scurtă, exact înainte de alegeri vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere.

Iar în final prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie”, consideră expertul economic, Veaceslav Ioniță. 

Foto: UNIMEDIA

„Piața produselor petroliere, este cel mai discutat subiect  din ultimii aproape doi ani. Iar anul acesta asistăm deja la a X-a scumpire a produselor petroliere, fapt ce irită enorm consumatorii, iar politicienii au devenit foarte activi în special acum înainte de alegeri.

În aceste condiții ANRE a decis să dea dovadă de ”grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere.

Altfel nu-mi pot explica cum în condițiile când din 2016 până în prezent în Moldova salariile au crescut cu  67%, inflația cu 20%, taxele locale cu 505-200%, iar noua marjă comercială aprobată de ANRE este cu 40% mai mică decât în 2016.

Tot ce se cere de la ANRE este să stabilească marje comerciale în conformitate cu costurile reale în așa o manieră încât consumatorii să achite un preț corect. Pentru aceasta noi plătim anual ANRE cu 85 mil. lei.

Cea ce face de fapt ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri Parlamentare. Aprobă o marjă comercială absolut ilegală, pe care orice instanță de judecată o va anula la prima cerere a petroliștilor. Iar până atunci piața produselor petroliere va fi măcinată de perturbații, exact în ajun de alegeri  Parlamentare și se pare că acesta este unul din scopurile ANRE.

Totodată prin aceste acțiuni ANRE finalizează procesul de monopolizare a pieței produselor petroliere, deoarece în rezultat, vor dispărea micile companii petroliere autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol clar a 2-3 companii transnaționale. Acesta se pare că este al doilea scop ascuns al ANRE.

Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE.

Stimați conducători ANRE, pe care noi vă plătim cu câte 85 mii lei lunar, Metodologia ANRE și marjele comerciale nu trebuie să fie decise în instanța de judecată, ele trebuie să fie rezultatul muncii voastre. Noi dorim ca experții din cadrul ANRE să vină cu calcule în conformitate cu legea, iar marjele să fie aprobate în așa manieră încât să fie imposibilă atacarea lor în instanță de judecată.

Tot ce se cere de la voi sunt prețuri corecte pe piața produselor petroliere, dar nu PR ieftin în ajun de alegeri”, mai notează Ioniță.


Pub