Nagacevschi spune că CSM ar putea intra în blocaj intenționat: Mâine ar putea avea loc legitimarea unui nou șef interimar

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, suține că după decizia Curții Constituționale (CC) prin care a fost încetat mandatul celor patru membri CSM, președintele interimar ar fi fost înlăturat de la conducerea CSM, iar ședința de mâine „ar putea avea drept scop cop legitimarea unui alt interimar”, după care activitatea instituției va intra în blocaj.

Foto: UNIMEDIA
„Dacă e adevărat ceea ce aud că se petrece prin sistemul judecătoresc nu știu, dacă am mai avut asemenea situații:
Urmare a hotărârii interesante a CC prin care a fost încetat mandatul celor 4 membri CSM, profesori titulari, se zice că președintele interimar ar fi fost înlăturat de la conducerea CSM. Dacă e așa, atunci presupun că ședința de mâine la CSM ar putea avea drept scop legitimarea unui alt interimar, după care s-ar putea merge pe formula de blocare a CSM, iar interimarul prin dispozițiile sale ,,să gestioneze” situațiile”, a menționat pe pagina sa de Facebook ministrul.

Totodată, Nagacevschi punctează „că mâine urmează să fie înlocuit Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău (o doamnă)”.

Cu referire la litigiul de la Curtea de Apel Chișinău referitor la numărul secțiilor de vot peste hotare. Se zvonește că este o judecătoare de la apel care face presiuni deschise asupra judecătorilor. Se zice că această judecătoare le comunică judecătorilor că mâine urmează să fie înlocuit Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău (o doamnă). Tot această judecătoare ar speria judecătorii cu anularea decretelor de numire în funcție a unor judecători.
Totodată se pare că participăm la o tentativă de manipulare a sistemului pentru a obține un complet de judecători ușor influențabil.
Sper să greșesc, dar...
Dacă observați, de câteva zile nu se face altceva decât să se înainteze recuzări de mai multe ori.
Se înaintează recuzare judecătorului pe care nu-l controlezi până sistemul de repartizare aleatorie a dosarului repartizează cererea de recuzare la un judecător loial, care admite cererea de recuzare.
După aceasta prin sistem atragi în complet un alt judecător decis aleatoriu de sistem.
Dacă nici acest judecător nu te aranjează, reîncepi procedura de recuzare și așa continui până nu obții un complet care îți este favorabil.
Dacă este așa, atunci aceste abordări reprezintă un grav atentat la independența justiției și ar putea trezi suspiciuni rezonabile că unii judecători sunt controlați politic.

Notez, nimic nu justifică derapajele de la regulile statului de drept, care trebuiesc respectate nu doar ca formă, dar și conținut”, a scris Nagacevschi.  

Curtea Constituțională a decis că Legea pentru modificarea unor acte legislative (referitoare la modificarea Legii nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii) este neconstituțională. De asemenea, este neconstituțională și Hotărârea Parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (Belei Elena, Ciugureanu-Mihailuță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion).

Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au cerut Curții Constituționale să verifice constituționalitatea legii care prevede numirea membrilor în CSM.  

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat, pe 6 februarie, concurs public pentru selectarea a 4 candidați la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului.

Parlamentul a aprobat cei patru noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, desemnați în urma unui concurs organizat de către comisia parlamentară Juridică, Numiri și Imunități. noii membri sunt: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț, Ion Crețu.



Pub