Roman Protasevici, scos de autoritățile de la Minsk într-o conferință de presă: „Înțeleg pagubele pe care le-am provocat”

Jurnalistul belorus Roman Protaseivici, aflat la închisoare, a apărut, luni, la o conferință de presă la sediul Ministerului de Afaceri Externe din Minsk, spunând că se simte bine și că nu a fost bătut. Însă opoziția din această țară afirmă că autoritățile l-au scos pe Protasevici sub constrângere, scrie digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Protasevici a stat lângă patru oficiali, doi dintre ei în uniformă, spunând că nu a fost pus să coopereze cu autoritățile și că era sănătos după ce a fost arestat luna trecută când zborul Ryanair în care se afla a fost forțat să aterizeze la Minsk.

„Totul este în regulă cu mine. Nimeni nu m-a bătut, nimeni nu m-a atins. Înțeleg pagubele pe care le-am provocat nu numai statului, însă și față de țară. Acum vreau să fac tot ce îmi stă în putere să repar această situație”, a spus el.

Protasevici a făcut câteva apariții de când avionul său a fost forțat pe 23 mai de către autoritățile beloruse să aterizeze. El a recunoscut că a complotat pentru a-l răsturna de la putere pe președintele Aleksandr Lukașenko prin organizarea de „proteste” și s-a dezis de criticile anterioare adresate liderului.

„Nu este o conferință de presă, ci o scenă fie de Kafka fie de Orwell”, a scris, pe Twitter, Franak Viacorka, un consilier de nivel înalt al opozantei Sviatlana Tsikhanouskaya.

Anterior, autoritățile au spus că Protasevici este un extremist care a facilitat violența. Aceștia au susținut că confesiunile televizate ai membrilor din opoziție au fost făcute voluntar.


Pub