Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Sofia Sapega, iubita jurnalistului belarus…

Sofia Sapega, iubita jurnalistului belarus reținută la Minsk, acuzată de incitare la ură

Foto: reuters.com

Judecătoria districtuală Partizansky din Minsk a respins plângerea Sofiei Sapega, arestată în Belarus, cu privire la detenție. Declarația a fost făcută luni, 14 iunie, de către avocatul tinerei, Alexandr Filanovici pentru Novaya Gazeta. Sapega nu a fost adusă la ședința de judecată, iar sesiunea a avut loc cu ușile închise.

Anterior, Judecătoria de la Minsk, precum și Judecătoria Partizansky din Minsk, a respins plângerile lui Sapega cu privire la reținerea sa, dar avocații săi le-au depus din nou.

Potrivit sursei citate, procurorii au găsit un protocol de detenție: s-a dovedit că Sapega a fost reținută în temeiul art. 342 din Codul penal al Republicii Belarus („Organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică”). Anterior, reținerea în temeiul art. 130 din Codul penal al Republicii Belarus („Incitare la ură rasială, națională, religioasă sau de altă natură socială”), prin urmare, a fost depusă o altă plângere împotriva protocolului de detenție.

Judecătoria din Minsk a refuzat luni, 31 mai, să admită plângerea avocaților cu privire la reținerea iubitei jurnalistului Roman Protasevici, Sofia Sapega, în Belarus. Declarațiile au fost făcute de către avocatul tinerei, Alexandr Filanovici.

Potrivit avocatului, pe 31 mai, după prânz, tânăra va fi pusă sub acuzare în comitetul de anchetă al Republicii Belarus. O sursă Novaya Gazeta a raportat că, așa cum era de așteptat, Sofia Sapega va fi acuzată de săvârșirea infracțiunilor în temeiul a trei articole „de protest” din Codul penal al Belarusului.

Pe 28 mai, „Curtea Districtuală Partizansky” din Minsk a respins, de asemenea, plângerea privind reținerea lui Sapieha. În același timp, ședința a avut loc cu ușile închise, iar Sapega nu a fost dusă în sala de judecată.

Conform informațiilor preliminare, Sofia Sapega este acuzată de organizarea de încălcări ale ordinii publice, incitarea la ură și organizarea unor proteste în masă, fiecare dintre acuzații având pedepse cuprinse între trei și 15 ani de închisoare.

Sofia Sapega, în vârstă de 23 de ani, a fost arestată la Minsk împreună cu iubitul ei jurnalistul Roman Protasevici, după deturnarea avionului Ryanair.

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, arestată împreună cu acesta duminică, 23 mai, pe aeroportul din Minsk, apare miercuri, 26 mai, într-un video publicat pe canalul de Telegram „Pro-Lukașenko” unde declară că ea este redactorul unui canal de Telegram numit „Cartea Neagră a Belarusului”, care publică informații personale despre polițiști și forțele de securitate ale Belarusului.

Imaginile video au apărut, după ce autoritățile din Belarus au lansat luni, 24 mai, un videoclip cu Roman Protasevici, care, potrivit tatălui jurnalistului, pare să fi fost înregistrat „sub constrângere”.

Roman Protasevici declara luni, 24 mai, că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.