De ce este important să donezi sânge și care sunt beneficiile pentru un donator activ

In einem Blutlabor wird beim Blut Spendenblut abgenommen., Credit: McPhoto/face to face

La o singură donare de sânge, care te costă mai puțin de o oră, poți salva mai multe vieți. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 118 milioane de donații de sânge sunt făcute anual la nivel global, însă acestea nu sunt suficiente. 

Pe 14 iunie, marcăm Ziua Mondială a Donatorului de Sânge – ocazie potrivită pentru a reaminti despre cât de vitale pot fi cele câteva sute de mililitri de sânge pe care le poate dona aproape fiecare dintre noi.

Cât și cum donăm 

În țara noastră, în fiecare an sunt efectuate în medie 80.000 de donări de sânge. Cantitatea de sânge donată poate ajunge pentru 130.000 de transfuzii, conform Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Chiar și în anul pandemic 2020, 62.849 de persoane au donat sânge. 

Donațiile sunt gestionate de Centrul Național de Transfuzie de Sânge, cu sedii în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. În centrele din țară, sunt primiți în total până la 300 de donatori pe zi. „Avem peste 30 de donatori sistematici”, afirmă Silvia Roșca, vicedirectoarea Centrului Național de Transfuzie Sângelui (CNTS). „În fiecare zi, în mediu, vin până la 25 de solicitări din partea instituțiilor medicale, iar centrul eliberează toate tipurile de produse sanguine”, spune vicedirectoarea CNTS.

De transfuzii de sânge au nevoie persoanele care au suferit leziuni grave sau care trec prin intervenții chirurgicale, persoanele care se tratează de cancer în stadii avansate sau femeile care au sângerări excesive în timpul nașterii. La transfuzii este utilizat nu doar sângele, ci și componente aparte din el: plasma, eritrocitele și trombocitele. 

Iar donatorii regulați pot beneficia de mai multe garanții sociale fixate prin lege, printre care: călătoria gratuită cu troleibuzul, mai multe zile de odihnă pe an sau eliberarea gratuită a buletinului de identitate.

Care sunt beneficiile

Donarea de sânge aduce mai multe beneficii, atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru starea emoțională. Asta ne-o confirmă și Natalia Rezneac, o donatoare activă, care donează sânge de mai bine de 5 ani.

„Să merg să donez sânge a devenit un fel de tradiție pentru mine. Iar această tradiție mă face să mă simt bine – fizic și emoțional.

În toți acești ani, probabil că am donat vreo 8 litri de sânge în total.”

Iar această cantitate ar fi suficientă pentru a salva zeci de vieți.

Fiecare donator primește un pachet cu produse alimentare, dulciuri, conserve, fructe uscate – produse care te pot ajuta să-ți restabilești forțele. „De obicei, ofer aceste produse bătrânilor pe care îi întâlnesc în drum spre casă – ei au mai mare nevoie de ele”, povestește Natalia. 

Ghid pentru un viitor donator

Dacă decizi să donezi sânge, astfel contribuind la salvare de vieți, trebuie să corespunzi mai multor criterii:

  • trebuie să ai între 18-60 de ani, o greutate mai mare de 50 de kg și tensiunea arterială între 10 și 18 mmHg.
  • nu suferi de diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni renale, alergii, infecții parazitare, hepatită cronică, astm bronșic, etc.
  • nu ai suferit o intervenție chirurgicală sau nu ți-ai făcut un tatuaj în ultimele 6 luni;
  • nu ești însărcinată, în perioada alăptării sau în perioada menstruației.

Donarea de sânge se face, de obicei, dimineața, iar înainte de a dona este recomandat să:

  • nu consumi alcool cu 48 de ore înaintea donării;
  • ai un mic dejun bogat în vitamine, fără grăsimi animale;
  • consumi multe lichide, de preferință apă potabilă;
  • nu fumezi timp de o oră înainte și după donare.

La donarea sângelui sunt preluate, în medie, 450 ml de sânge și poate fi făcută o dată la 8 săptămâni. Dacă este păstrat în condiții corespunzătoare, sângele colectat poate fi păstrat până la 36 de luni. Plasma și trombocitele pot fi donate la un interval de minim o lună, acestea având o valabilitate de până la câteva zile, în condiții specifice.

Potrivit OMS, aproape jumătate din toate donațiile care se fac anual, 42% sunt colectate în țări cu venituri ridicate, unde locuiesc doar 16% din populația lumii. 

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Sursă foto: click.ro

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.