03:44:14 20.04.2024
Stiri

De ce LEUL moldovenesc s-a depreciat în raport cu EURO în ultimele luni: Explicațiile guvernatorului BNM

Actualitate 14.06.2021 11:14 Vizualizări1838 Autor: Ziarul National
De ce LEUL moldovenesc s-a depreciat în raport cu EURO în ultimele luni: Explicațiile guvernatorului BNM


Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni este explicată prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale, afirmă guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu.

Șeful băncii centrale precizează, însă, că în ultima perioadă se observă o tendință de stabilizare a acestui trend.

„Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează, reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale. Banca Națională intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vânzări de valută, având în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție. Voi reitera că BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, declară Octavian Armașu într-un interviu publicat pe pagina oficială a BNM.

Aceeași sursă reiterează că în Republica Moldova este implementat un regim flotant al cursului de schimb.

„Astfel, nivelul acestuia este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară locală. Banca Națională a Moldovei nu prognozează și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb, obiectivul său fundamental fiind stabilitatea prețurilor. BNM poate interveni pe piața valutară internă doar pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb, fără a prejudicia obiectivul său fundamental. Respectiv, acțiunile BNM nu sunt orientate spre deprecierea sau aprecierea monedei naționale”, a mai spus Armașu.

Întrebat de ce BNM a majorat activele oficiale de rezervă, guvernatorul a răspuns că principalii factori care au determinat această evoluție în anul 2020 și în anul curent au fost finanțarea primită de la partenerii externi de dezvoltare și majorarea rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă ale băncilor licențiate.

„Creșterea rezervelor valutare a fost determinată, într-o oarecare măsură, și de intervențiile de procurare netă de valută din piața internă. Pe lângă temperarea fluctuațiilor excesive ale cursului, acestea au contribuit la creșterea lichidităților în monedă națională în sectorul bancar și respectiv, la susținerea economiei naționale în condițiile situației pandemice”, a punctat Octavian Armașu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md