19:07:06 28.03.2024
Stiri

Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește 89 de ani

Actualitate 14.06.2021 11:28 Vizualizări1310 Autor: Ziarul National
Scriitorul Spiridon Vangheli împlinește 89 de ani


Renumitul scriitor Spiridon Vangheli, supranumit și „tatăl lui Guguță”, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc.

A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli, care a învins noul coronavirus în acest an, s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească" şi „Lumina”.

Pentru a înveșnici opera lui Spiridon Vangheli care este Cetățean de Onoare al Chișinăului, în sectorul Râșcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat recent un scuar care poartă numele Guguță și un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md