10:21:59 19.04.2024
Stiri

Protest la GUVERN împotriva fărădelegilor de la CFM. Noul director are un PLAN de salvare a întreprinderii: „Urmează să plătim DATORIILE la salarii, iar în 3-4 luni va fi mai simplu de gestionat CFM”

Actualitate 14.06.2021 13:40 Vizualizări1817 Autor: Ziarul National
Protest la GUVERN împotriva fărădelegilor de la CFM. Noul director are un PLAN de salvare a întreprinderii: „Urmează să plătim DATORIILE la salarii, iar în 3-4 luni va fi mai simplu de gestionat CFM”


Platforma „DA” a organizat astăzi în fața Guvernului R. Moldova un protest împotriva fărădelegilor de la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) și a propus un plan de acțiuni privind salvarea întreprinderii. Protestatarii au avut o întrevedere și cu noul director al CFM, Oleg Tofilat, care a declarat că majoritatea punctelor din planul propus de Platforma „DA” corespunde cu intențiile sale de a redresa situația la întreprindere.

Vicepreședintele Platformei „DA”, Alexandr Slusari, a amintit că CFM este o întreprindere care deține mii de metri pătrați de construcții, terenuri, mii de angajați etc.

„Salariul mediu este 4 300 de lei, dar angajații nu-l primesc de 5-6 luni, deși continuă să lucreze. CFM a servit drept „vacă de muls” pentru mai multe guvernări criminale, iar în perioada Plahotniuc schemele ilegale au fost aduse la perfecțiune. Deși am făcut zeci de demersuri și a activat o comisie specială de anchetă, din 23 de dosare penale deschise de CNA, 20 deja au fost clasate. Acum s-au pornit niște percheziții, dar nicio persoană nu a fost reținută, pentru că justiția rămâne capturată. Ne aflăm la Guvern, pentru că este vorba de o întreprindere de stat, o întreprindere strategică pentru care Guvernul ar trebui să aibă un interes sporit, dar ea a fost transmisă în gestiunea Agenției Proprietății Publice, care este absolut dezinteresată în a soluționa criza”, a precizat Slusari.

Deputatul a amintit că deja două filiale de la Bălți și Ocnița și-au sistat activitatea, iar Guvernul întârzie să aloce mijloace financiare pentru CFM. „E clar că vom porni cu adevărat procesul de redresare a situației doar cu un nou guvern și suntem gata să salvăm acest obiectiv strategic și să tragem la răspundere firmele-căpușă și toți responsabilii pentru dezastrul de la Calea Ferată”, a adăugat Alexandr Slusari.

La rândul său, deputatul Chiril Moțpan a făcut publică declarația Platformei „DA” privind situația de la ÎS CFM. „Platforma „DA” își asumă un angajament privind realizarea, imediat după alegerile din 11 iulie, a următoarelor măsuri urgente privind asanarea neîntârziată a situației de la această întreprindere de stat:

1. Aprobarea în redacția finală a legii privind infrastructura critică, care să includă ÎS CFM în lista întreprinderilor de importanță strategică pentru R. Moldova;

2. Declararea de către guvern a ÎS CFM drept un obiectiv strategic;

3. Subordonarea directă Guvernului a acestei întreprinderi;

4. Acordarea ÎS CFM a suportului financiar pentru achitarea promptă a restanțelor salariale în formă de capitalizare a întreprinderii;

5. Lansarea procesului de restructurare a entității respective cu consultarea largă a colectivului de muncă;

Ulterior, protestatarii au mers la sediul CFM, unde au avut o întrevedere cu noul director al întreprinderii, Oleg Tofilat.

Acesta a menționat că planul de acțiuni al Platformei „DA” corespunde, în mare parte, cu intențiile sale de a readuce CFM pe linia de plutire. Astfel, Tofilat a menționat că urmează să fie plătite restanțele la salarii pentru luna decembrie 2020. Banii pentru restanțe vor fi obținuți din vânzarea unor active ale CFM, dar și a fierului vechi.

„Noi avem un plan concret de acțiuni. Credem că în 3-4 luni va fi mai simplu de gestionat situația de la CFM. Dar cu cât mai mare va fi situația aceasta de incertitudine, cu atât mai greu de operat cu termeni concreți. E adevărat că sute de colegi de la CFM au plecat, dar sunt sigur că o parte dintre ei vor reveni odată cu achitarea restanțelor la salarii. De asemenea, pentru anul 2022 intenționăm să majorăm salariile. Pot să mai asigur protestatarii, angajații întreprinderii, dar și cetățenii, că nu voi permite băieților șmecheri să pună mână pe această întreprindere pe bani de nimic”, a conchis Tofilat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md