Expert: Cea ce face de fapt ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri Parlamentare

14 Iun. 2021, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2021, 10:54 // Actual //  MD Bani

Expertul Veacesla Ioniță a comentat pe blogul său noua metodologie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de calculare a prețurilor la produsele petroliere. Expertul nu este acord cu această metodologie efectele imediate ale noii metodologii.

Astfel, potrivit expertului, noua Metodologie ANRE și marjele comerciale aprobate au 3 efecte imediate:

  • Vor dispărea companiile mici autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol a 2-3 companii transnaționale;
  • Pe o perioadă scurtă, exact înainte de alegeri vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere;
  • Prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță politicienii au devenit foarte activi referitor la subiectul creșterii prețurilor la carburanți acum, înainte de alegeri.

Piața produselor petroliere, este cel mai discutat subiect  din ultimii aproape doi ani. Iar anul acesta asistăm deja la a X-a scumpire a produselor petroliere, fapt ce irită enorm consumatorii, iar politicienii au devenit foarte activi în special acum înainte de alegeri.

Expertul spune că „ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere.”

Altfel nu-mi pot explica cum în condițiile când din 2016 până în prezent în Moldova salariile au crescut cu  67%, inflația cu 20%, taxele locale cu 505-200%, iar noua marjă comercială aprobată de ANRE este cu 40% mai mică decât în 2016.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, ANRE trebuie să să stabilească marje comerciale în conformitate cu costurile reale în așa o manieră încât consumatorii să achite un preț corect, însă Agenția a aprobat o marjă comercială care este ilegală, iar piața produselor petroliere va suferi perturbații. Expertul crede, că, de fapt, acesta este și unul dintre scopurile ANRE.

Cea ce face de fapt ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri Parlamentare. Aprobă o marjă comercială absolut ilegală, pe care orice instanță de judecată o va anula la prima cerere a petroliștilor. Iar până atunci piața produselor petroliere va fi măcinată de perturbații, exact în ajun de alegeri  Parlamentare și se pare că acesta este unul din scopurile ANRE.

De asemenea, expertul spune că decizia ANRE va facilita instituirea unui monopol, iar în rezultat micile companii petroliere autohtone vor dispărea.

Totodată prin aceste acțiuni ANRE finalizează procesul de monopolizare a pieței produselor petroliere, deoarece în rezultat, vor dispărea micile companii petroliere autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol clar a 2-3 companii transnaționale. Acesta se pare că este al doilea scop ascuns al ANRE.

Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE.

Spre final, Veaceslav Ioniță cere conducerii ANRE să stabilească prețuri corecte la produsele petroliere și să nu facă PR înainte de alegerile parlamentare.

Stimați conducători ANRE, pe care noi vă plătim cu câte 85 mii lei lunar, Metodologia ANRE și marjele comerciale nu trebuie să fie decise în instanța de judecată, ele trebuie să fie rezultatul muncii voastre. Noi dorim ca experții din cadrul ANRE să vină cu calcule în conformitate cu legea, iar marjele să fie aprobate în așa manieră încât să fie imposibilă atacarea lor în instanță de judecată.

Tot ce se cere de la voi sunt prețuri corecte pe piața produselor petroliere, dar nu PR ieftin în ajun de alegeri.

 

 

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău