Poliţia aminteşte regulile de circulaţie pentru biciclişti: vesta e obligatorie, casca e recomandabilă

Duc un mod sănătos de viață, dar se expun pericolului. Este vorba despre biciclişti. Comparativ cu ceilalți participanți la trafic ei sunt mult mai supuși riscului de a fi implicați în accidente rutiere pentru că de multe ori circulă printre mașini, iar noaptea sunt observați cu greu de către șoferi pentru că nu poartă elemente reflectorizante.

Doar de la începutul anului curent au avut loc 31 de accidente rutiere cu implicarea bicicliștilor. În consecință, trei au decedat, iar 27 s-au ales cu multiple traumatisme.

Imagini simbol preluate din spaţiul online

În context, INSP a ţinut să reamintească care sunt principalele reguli de care trebuie să ţină cont bicicliştii moldoveni:

  1. Bicicleta poate fi condusă pe drumurile publice DOAR de către persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani!
  2. În mod OBLIGATORIU bicicleta trebuie să fie utilată cu catadioptri în faţă de culoare albă (sau far), pe lateral − portocalie, în spate − roşie.
  3. Conducătorii de biciclete trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a carosabilului, un interval nu mai mare de un metru, având OBLIGAŢIA conform RCR să fie îmbrăcaţi într-o vestă de protecţie-avertizare, preferabil de culoare verde, cu elemente fluorescent-reflectorizante.
  4. Folosirea unei căşti de protecţie în trafic nu este o obligaţie, ci O RECOMANDARE.
  5. În afara intersecţiilor, în cazul în care pista pentru biciclişti se intersectează cu drumul public şi această intersecţie este nedirijată, conducătorii de biciclete TREBUIE să cedeze trecerea vehiculelor care circulă pe drum.
  6. Conducătorilor de biciclete LI SE INTERZICE:
    • să circule pe carosabilul drumului, în cazul în care în direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclişti; 
    • să circule neţinând cel puţin cu o mână ghidonul, precum şi cu picioarele neamplasate pe pedale;
    • să se ţină cu mâna de un vehicul în mers;
    • să transporte persoane, cu excepţia unui copil de până la 7 ani, pe suportul special montat în faţă;
    • să transporte încărcături care, prin volumul, lungimea sau masa lor, stânjenesc conducerea bicicletei (ciclomotorului) sau periclitează circulaţia altor participanţi la trafic;
    • să circule pe trotuare, pe aleile din parcuri şi prin grădinile publice (cu excepţia copiilor care se deplasează pe biciclete sub supravegherea celor adulţi)!
    • să execute manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens;
    • să conducă bicicleta fiind în stare de ebrietate;
    • să conducă vehiculul dacă ghidonul, frânele sau claxonul sunt defectate;
    • remorcarea bicicletelor, precum şi remorcarea cu acestea, cu excepţia tractării unei remorci compatibile acestor vehicule;
    • să traverseze strada pe bicicletă, chiar dacă o fac pe trecerea de pietoni!

Polițiștii recomandă și conducătorilor auto să manifeste multă prudență când pe traseu circulă și un biciclist, deoarece riscul de a-l accidenta este mare. Îndemnăm șoferii să dea dovadă de respect și le să ofere prioritate, în condițiile în care fiind nevoiți să circule printre mașini, bicicliștii devin vulnerabili.

Vezi şi: (video) Poliţia: Cei care folosesc transport alternativ trebuie să se conducă de regulile pentru bicicliști

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/