Raport Promo-LEX: Pandemia a afectat puternic drepturile omului prin restricțiile impuse de regimul separatist de la Tiraspol

Mădălin Necșuțu
14/06/2021
CIJM

Promo-LEX remarca în cadrul unui raport de 33 de pagini, publicat luni, că drepturile omului au venit tot mai restrictive în regiunea separatistă transnistreană pe parcursul anului 2020, pandemia de coronavirus contribuind și ea la această situație.

„Dacă rapoartele precedente relevau lipsa accesului pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare ale drepturilor omului, în anul 2020 a fost impuse restricții pentru grupuri mai extinse. Pandemia de COVID-19 a fost utilizată drept paravan pentru o serie de acțiuni de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale”, menționează experții Promo-LEX.

Potrivit raportului, Comisia Unificate de Control (CUC) a convocat 42 de ședințe în 2020. „Din cele 83 de incidente fixate anul trecut, 33 de incidente nu au fost documentate de observatorii militari din cauza blocării din partea componentei militare transnistrene. Din cele 83 de incidente, 24 țin de instalarea ,,posturilor mobile grănicerești”, 19 sunt încălcări ale regimului Zonei de Securitate, dintre care 7 se referă la deplasarea tehnicii militare”, se arată în document.

În anul 2020, teritoriul din stânga Nistrului a devenit și mai izolat decât în anii precedenți, susțin autorii.

Raportul vorbește despre o lipsa de viziune a conducătorilor Republicii Moldova în privința regiunii transnistrene și a faătul că interesele politice interne primează în locul unor reacții adecvate la abuzurile Tiraspolului în cazul unor cazuri flagrante de încălcare a drepturilor omului.

De asemenea, pe parcursul anului 2020 nu s-a reușit convocarea niciunei runde oficiale de negocieri în formatul „5+2”, deși delegația moldovenească a avut mai multe inițiative în acest sens. În schimb, comparativ cu 2019, în anul 2020, dialogul și interacțiunea s-au intensificat în cadrul grupurilor de lucru sectoriale, acestea fiind convocate în 26 de ședințe de lucru (21 în 2019), cele mai frecvente întruniri au avut loc între experții din domeniile transport auto (4), educație (3), ocrotirea sănătății (3), telecomunicații (2), drepturile omului (2), economie (2), probleme vamale (2), transport feroviar (2).

Studiu mai relevă că în ultimii circa trei ani de zile (2018-2021) au fost apostilate 400 de acte de studii de model neutru. Totodată, în septembrie 2020, între Chișinău și Tiraspol a fost semnat un protocol adițional astfel ca persoanele din stânga Nistrului să aibă posibilitatea de a înmatricula și remorcile automobilelor. Așadar, au fost înmatriculate cu plăcuțe neutre 4.881 de vehicule, dintre care 3.618 vehicule la Tiraspol şi 1.263 de vehicule la Râbniţa. Cifrele totale sunt nesemnificative, ținând cont că mecanismul vizează 115.000 de autovehicule din regiune.

În anul 2020, problema accesului la terenurile din stânga Nistrului deținute de fermeri moldoveni a fost determinată inițial de condițiile de acces impuse de administrația secesionistă – certificate de folosință temporară obținute de la administrația de facto a orașului Dubăsari. Începând cu 17.03.2020, contrar angajamentelor anterioare, a fost restricționat acccesul mai multor categorii de persoane, inclusiv al fermierilor. În urma negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, a fost decis că fermierii din raionul Dubăsari vor avea acces la terenuri după data de 28.03.2020, și doar după elaborarea unor noi liste, care urmează a fi coordonate cu administrația de facto, mai scriu autorii.

Privitor la cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului și mun. Bender, în anul 2020 nu au fost atinse progrese consistente, remarcă studiul.

Mădălin Necșuțu
14/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii