/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Muncitorii de la CFM au ajuns la limita existenței, după ce nu și-au primit salariile de aproape jumătate de an

missing
14 iunie 2021, ora 22:08

Au ajuns la limita existenței. Angajații de la Calea Ferate din Moldova nu și-au primit salariile de cinci luni. Oamenii se plâng de faptul că trăiesc din împrumuturi ori din pensia părinților. Responsabilii Federației Sindicale a Feroviarilor susțin că au expediat nenumărate demersuri și s-au adresat instituțiilor de stat, însă deocamdată fără succes. La rândul său, directorul general de la CFM, Oleg Tofilat, proaspăt ales în funcție, a declarat că, până la sfârșitul anului, restanțele salariale ale angajaților vor fi achitate. 

În pofida rapoartelor Comisiei de Anchetă, creată la Parlament, pentru a examina situația creată la Calea Ferată din Moldova și a Convocării Consiliului Suprem de Securitate de către șefa statului, angajații CFM nu și-au primit lefurile deja de 5 luni. Printre aceștia se numără și Lidia Saenco. Femeia spune că a muncit 42 de ani la Calea Ferată și continuă să o facă, având un salariu mizer, pe care nu l-a primit de aproape jumătate de an.

De aproape jumătate de an, nu și-a primit salariul nici acest bărbat, care spune că trăiește din împrumuturi, iar din cauza lipsurilor, în casa omului deseori sunt certuri.

În aceiași situație s-au pomenit și alți muncitori, pe care i-am întâlnit, astăzi, la stația feroviară Ghidighici. Cu toate că nu și-au primit salariul, oamenii continuă să vină la serviciu.

Contactat de postul nostru de televiziune, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan susține că a expediat nenumărate demersuri și s-a adresat instituțiilor de stat, însă deocamdată – fără succes. Zaporojan a declarat că a discutat și cu noul director al CFM, Oleg Tofilat.

Iar Oleg Tofilat proaspăt ales în funcție de director general al CFM susține că, la moment, lucrează asupra problemei cu restanțele la salariu și a dat asigurări protestatarilor PPDA că va achita salariile până la sfârșitul anului.

Mai multe luni la rând, angajații CFM s-au plâns că nu mai pot să-și acopere cheltuielile curente și cer să le fie achitate salariile. Muncitorii au organizat mai multe proteste, la Guvern, Președinție și Parlament. Anterior, a fost creată și o comisiei de anchetă, care a scos la iveală că instituția ar fi fost prejuducuată, în ultimul deceniu, de peste 1,5 miliarde de lei. În luna aprilie, șefa statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde a fost pusă în discuție situația de la Calea Ferată din Moldova.

Atunci, membrii comisiei au cerut, în mod urgent, câteva lucruri printre care, ca Agenția Proprietății Publice să prezinte, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, iar Guvernul să identifice, în regim de urgență, surse pentru plata salariilor angajaților. Au existat și alte solicitări, însă situația nu s-a mai schimbat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram