Pe banii noștri: Am tras linie, am numărat și mai îndurăm o lună

Vom avea 23 de partide în cursa electorală. În această săptămână au apărut două sondaje care arată cât de diferite pot fi rezultatele, dacă le privești din perspectiva finanțatorilor – fie partide politice, fie societatea civilă. Am mai aflat și că Vlad Filat îi plătea salariu lui Bogdan Țîrdea.

Luni, 7 iunie

Pentru că suntem în plină campanie electorală, principalele evenimente din această săptămână au fost legate de lansările în campanie. AUR, formațiunea pe listele cărora se află Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu, s-a lansat în campania electorală. Lansarea a avut loc la gara feroviară din Chișinău. Însă, aceștia nu au vorbit despre problemele de la calea ferată, dar mai mult despre deportări. Ulterior, aceștia au urcat într-un autocar și au anunțat că se vor porni prin țară să vorbească despre unire.

Fostul premier Vlad Filat recunoaște că l-a plătit pe Bogdan Țîrdea. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Filat declară că analistul politic – actual candidat la funcția de deputat pe listele blocului PSRM-PCRM – „mușcă din mâna care l-a hrănit”. Țîrdea nu a venit cu nicio replică, deși e foarte activ pe canalul său de telegram. Suspect.

Marți, 8 iunie

Cu o săptămână înainte, CEC a stabilit că în diasporă vor fi deschise 139 de secții, la fel ca și la alegerile prezidențiale din 2020. Totuși, potrivit unei noi decizii, diaspora va putea vota și în alte 9 secții adiționale. Acestea vor fi deschise în mai multe țări unde s-au format aglomerații în 2020, precum Marea Britanie, Franța și Germania. Decizia oricum a nemulțumit PAS, PPDA, AUR, PUN și Blocul Renato Usatîi, care au contestat-o.

Potrivit lui Renato Usatîi, candidat la funcția de deputat din partea Blocului „Renato Usatîi”, unii membri CEC ar putea demisiona pentru a bloca procesul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Scenariul este confirmat indirect de către președintele CEC, Dorin Cimil, care, însă, a spus că deocamdată nu știe nimic despre asta, deși au existat astfel de discuții anterior. În așa situație, Parlamentul ar urma să se convoace rapid pentru a numi o nouă componență CEC.

În această săptămână, au fost publicate două sondaje. În primul, realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, PAS și blocul PSRM/PCRM sunt la o distanță de doar câteva zecimi de procent. Despre cel de-al doilea sondaj, povestesc un pic mai jos.

Miercuri, 9 iunie

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon spune că Vladimir Plahotniuc deja nu mai are influență în Republica Moldova. În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a afirmat că Plahotniuc, aflat în prezent în Cipru, are bani doar pentru a trăi de pe o zi pe alta, la un nivel cât de cât luxos, dar nu mai are fonduri suficiente pentru a influența procesele politice din țară.

Președintele PSRM Igor Dodon spune că, dacă câștigă alegerile, țara noastră va începe să producă vaccinul Sputnik V. Declarația este combătută inclusiv într-un articol pe Moldova.org, unde menționăm că acest proces este foarte complicat și, cel mai probabil, nu este rezonabil din punct de vedere economic.

Cel de-al doilea sondaj referitor la partidele care ar intra în Parlament, publicat deja de comunitatea societății civile Watchdog, arată că PAS ar putea obține o majoritate parlamentară cu peste 55 de deputați. Andrei Spânu, unul din candidații PAS, spune că „aceasta este totuși o prognoză prea optimistă”.

Joi, 10 iunie

Blocul Electoral „Renato Usatîi” este lider detașat la cheltuielile de campanie electorală. În primele 2 săptămâni, blocul condus de Usatîi a raportat cheltuieli în valoare de 2,75 milioane de lei, în condițiile unor venituri de 4,4 milioane. Pe locul 2 se situează Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – cu 749 de mii de lei cheltuiți și 750 de mii venituri, urmat de Partidul Șor – cu cheltuieli de 744 de mii de lei și venituri de 760 de mii.

PAS a cheltuit 620 de mii de lei, în condițiile unor venituri de 1,72 milioane de lei, iar PDM raportează 541 de mii de lei cheltuiți din venituri în valoare de 712 mii.

Comuniștii și socialiștii au depus o contestație la CEC, în care s-au declarat nemulțumiți că PAS folosește în campanie imaginea Maiei Sandu. Mai exact, aceștia au contestat faptul că cei de la PAS au menționat într-un pliant electoral că „Maia Sandu a fondat PAS” și că „alături de PAS, Maia Sandu a ajuns la președinție”. Dacă va fi admisă contestația, toate exemplarele acelor pliante vor trebui distruse.

Vineri, 11 iunie

În buletinul electoral pentru alegerile din 11 iulie vom avea 23 de concurenți electorali. Astăzi, în ultima zi, au depus actele și Partidul Schimbării, condus de activistul Ștefan Gligor, Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Noua Opțiune Istorică (care recent și-a schimbat denumirea în Partidul Alternative și Șanse) și candidatul independent Veaceslav Valico.

Între timp în Moldova

În această săptămână, două persoane publice au decis să-și pună capăt zilelor. Republica Moldova nu are o linie fierbinte națională anti-suicid, care să ajute la prevenirea acestor cazuri. Singura inițiativă în acest domeniu aparține societății civile, care și ea este, la rândul ei, finanțată din granturi și proiecte externe.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.