Ion Chicu spune că reprezentanții PDCM sunt intimidați: „Oamenii sunt atenționați să nu vină la întâlnirile noastre. Probabil deranjăm pe cineva”

Crina Dumitriu
12/06/2021

Fostul premier Ion Chicu, care a intrat în campanie electorală cu o nouă formațiune - Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, spune că ar fi supus intimidărilor, în cadrul vizitelor electorale. Declarația a fost făcută de liderul PDCM, Ion Chicu, în cadrul unei emisiunii televizate. Fostul oficial a afirmat că oamenii sunt somați să nu vină la întâlnirile organizate de PDCM, dar a refuzat să spună de cine anume.

„La Taraclia și la Ungheni mai mulți oamenii, care au vrut să vină, au fost cumva preîntâmpinați. Vedem o atenție mai sporită din partea unor organe ale statului”, a declarat Ion Chicu, care s-a adresat către foștii colegi din cadrul instituțiilor statului cu îndemnul să respecte legea și să renunțe la astfel de practici.

„Vreau să previn colegii, cu care am lucrat, să respecte legea exact așa cum am respectat-o în cadrul campaniei prezidențiale, când pe două luni, am dispărut de la tv și când am respectat legislația electorală. Vă rog să nu uitați că sunteți funcționari ai statului. Orice încercare de a ne intimida va fi taxată”, a mai spus președintele PDCM.

Ion Chicu a precizat că nu poate spune, deocamdată, exact din partea cui vin aceste intimidări, dar înțelege motivul lansării acestora. „Eu pot să înțeleg de ce se face această intimidare – una este să sperii oamenii cu tancurile rusești și NATO și alta este să răspunzi la întrebări și să vii cu soluții. Probabil asta pe cineva deja deranjează”, a punctat Ion Chicu.

Anterior și reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au declarat că unii dintre primarii care susțin formațiunea în campania electorală ar fi intimidați de organele de drept și de control, care demarează verificări în perioada electorală. Și președintele Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdul a făcut publică o declarație în care cerea autorităților să nu intimideze primarii.   

Ion Chicu a condus Guvernul în perioada 2018-2020, succedând-o la aceasta funcție pe Maia Sandu. La conducerea Guvernului el a fost nominalizat de Igor Dodon și votat de fracțiunile PSRM și PDM. Anterior el a deținut funcția de ministru al Finanțelor și a fost consilier economic al președintelui Igor Dodon. Chicu a demisionat la 23 decembrie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, și a plecat din Guvern, cu un grup de miniștri. Demisia sa vine imediat după alegeriel prezidențiale, câștigate de oponenta lui Igor Dodon, Maia Sandu. 

În aprilie 2021, împreună cu un grup de inițiativă, creează Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM). Congresul de constituire al PDCM a avut loc la 14 aprilie 2021, în funcția de președinte al formațiunii fiind ales Ion Chicu.

Crina Dumitriu
12/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii