image
Sursa foto: Profimedia

FOTO // Cum vor arăta noile costume proiectate de NASA pentru astronauţii care vor ajunge pe Lună în 2024

Viitorii astronauţi americani care urmează a păşi pe Lună în 2024 în cadrul misiunii Artemis vor purta ultimul model de costum spaţial proiectat de către inginerii de la NASA. Noile costume vor fi mult mai flexibile decât cele folosite în fostele misiuni lunare Apollo din perioada 1969-1972. Principala provocare tehnică o reprezintă instalaţia de răcire, compusă dintr-o serie de tuburi pline apă care va circul în jurul corpului astronautului, pentru reglarea temperaturii corpului şi eliminarea căldurii în exces.

Fiecare costum conţine propriul sistem de menţinere a vieţii, care include, printre altele, un rezervor cu apă pentru instalaţia de răcire şi un sistem de eliminare a dioxidului de carbon expirat de astronaut.

În plus, NASA va moderniza Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii - „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate.

Îmbrăcarea unui astfel de costum poate dura până la patru ore, iar astronautul care-l îmbracă trebuie asistată de o altă persoană. Costumul e alcătuit şase părţi principale, compuse din mii de componente diferite şi în anumite zone poate avea până la 16 straturi de materiale.

Costumul, denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) a fost deja testat pe fundul unui bazin special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston. NASA foloseşte acest laborator pentru a simula activităţile extravehiculare din spaţiu, deoarece aici inginerii săi pot reproduce diferite niveluri ale gravitaţiei sub apă, inclusiv cea de pe Lună.

ProfimediaProfimedia
ProfimediaProfimedia

Noutăţile partenerilor

comentarii: