Rusia marchează Ziua Națională. Ce mesaj de felicitare a transmis Igor Dodon lui Vladimir Putin

Liderul PSRM, Igor Dodon, i-a adresat un mesaj de felicitare președintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia zilei Rusiei.

Foto: Facebook/Igor Dodon

„Astăzi Federația Rusă sărbătorește Ziua Națională. Federația Rusă este cel mai sincer prieten al nostru și cel mai de nădejde partener strategic. Suntem conectați cu Rusia secole de istorie comună, luptă comună împotriva invadatorilor străini, credință comună și biserică, numeroase conexiuni economice, sociale, umanitare. Nu vom uita niciodată faptele altruiste ale soldaților ruși care au vărsat sânge pentru eliberarea pământului nostru și asistența pe care Rusia a oferit-o poporului nostru în cei mai dificili ani postbelice.

Astăzi, sute de mii de concetățeni ai noștri trăiesc și muncesc în Rusia. Rusia iubește și apreciază produsele fermierilor și vinificatorilor moldoveni. Soldații ruși efectuează o operațiune de menținere a păcii în țara noastră - și în mare parte datorită eforturilor lor de aproape 30 de ani nu există sânge pe pământul nostru.

În această zi, aș dori să mulțumesc în mod special Federației Ruse pentru că a furnizat Moldovei sute de mii de vaccinuri împotriva coronavirusului Sputnik V  ca ajutor umanitar gratuit, ceea ce a făcut ca țara noastră să depășească vârful Covid-19.

Felicit cordial pe președintele rus Vladimir Putin, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Republica Moldova Oleg Vasnetsov, toți diplomații ruși acreditați în țara noastră, precum și pe toți cetățenii Federației Ruse și toți compatrioții noștri, cărora le este dragă Rusia”, a scris Igor Dodon pe Facebook.


Federația Rusă serbează astăzi Ziua Națională, pe 12 iunie 1990 fiind adoptată Declarația privind Suveranitatea țării, notează moldpres.md.

Această sărbătoare a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei în 2002 şi de atunci este marcată în întreaga țară.

Rusia este o țară care se întinde pe un teritoriu vast în Europa și Asia. Cu o suprafață de 17.125.200 km², ea este cea mai întinsă țară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua țări ca întindere, Canada. Cu toate acestea, Rusia este doar a opta țară din punct de vedere al numărului de locuitori, având o populație de circa 144 milioane de locuitori.

Cea mai mare parte a teritoriului, populației și producției industriale ale Uniunii Sovietice, una dintre cele două superputeri ale lumii, a rămas în Rusia. După prăbușirea URSS, rolul Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult în comparație cu cel al URSS. Pe 27 decembrie 1991, Federația Rusă a preluat locul oficial deținut de Uniunea Sovietică în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia este de asemenea membru al CSI, Uniunii Rusia-Belarus, OSCE ș.a.

Exportă produse ale industriei constructoare de mașini (tractoare, automobile, avioane, mașini-unelte, aparataj electrotehnic și electronic), combustibili, metale feroase și neferoase, produse chimice, materiale de construcție, lemn și materiale din lemn, hârtie ș.a. Importă echipamente și utilaje industriale, textile, produse agricole și mărfuri de larg consum.

În 2018, produsul intern brut al Rusiei constituia 4,152 trilioane de dolari SUA, ocupând la acest capitol al șaselea loc în lume, iar pe cap de locuitor - 28 957 de dolari SUA.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă au fost stabilite la 6 aprilie 1992.


Pub