Câte un alineat despre toți candidații la alegerile parlamentare din 11 iulie

La alegerile anticipate din 11 iulie vor fi 24 de candidați. Prezentăm în continuare fiecare candidat, pe scurt.

1. Partidul „Acasă Construim Europa”

Partid condus de fostul polițist, Gheorghe Cavcaliuc. Partidul a fost fondat în anul 2020, și s-a lansat în campania electorală din 2020 printr-o ceremonie „interesantă”, care a constat dintr-o tânără care iese dintr-un coșciuc în fața unei case bătrânești risipite. Pe lista partidului sunt 70 de candidați (38 de femei și 32 de bărbați), marea lor majoritate fiind persoane necunoscute.

2. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic

Este o formațiune politică fondată în anul 2020 de foștii comuniști Iurie Muntean, Marc Tkaciuc și Zurab Todua, care se regăsesc pe lista electorală pe locurile 1, 3 și 4. În total, sunt 101 candidați pe listă.

3. Blocul Electoral „Renato Usatîi”

Este un bloc format dintre Partidul Nostru și Partidul Patria și poartă numele primarului de la Bălți, „Renato Usatîi”. Majoritatea covârșitoare a candidaților sunt de la Partidul Nostru – activiști de partid, primari, consilieri locali și municipali, în frunte cu primarul de Bălți, Renato Usatîi.

4. Partidul „Șor”

În fruntea listei este deputatul Ilan Șor, președinte al formațiunii, aflat în prezent în căutare internațională. Pe listă mai sunt și mulți deputați actuali, precum Marina Tauber și Denis Ulanov, dar și foști membri ai platformei „Pentru Moldova” – Sergiu Sîrbu, Ruxanda Glavan, etc.

5. Partidul Acțiune și Solidaritate

Partidul a fost fondat de actuala președintă de țară, Maia Sandu. În prezent, este condus de deputatul Igor Grosu. Pe listă sunt 102 candidați, printre care putem regăsi deputați, consilieri prezidențiali, foști miniștri în guvernul Sandu și diferiți oameni din organizațiile teritoriale ale PAS.

6. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Bloc format dintre PSRM (Igor Dodon) și PCRM (Vladimir Voronin). Lista blocului este împărțit aproape chirurgical – un comunist la fiecare trei socialiști. Găsim foști și actuali deputați, pe primele două poziții fiind cei doi președinți de partid – foști președinți de țară: Vladimir Voronin și Igor Dodon.

7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța Nadejda”

O formațiune care a participat la majoritatea scrutinelor electorale, începând cu 1994, sub diferite denumiri electorale. În prezent, în fruntea acesteia este activistul Andrei Donică, care a devenit cunoscut prin faptul că l-a stropit cu o găleată cu lapte pe guvernatorul BNM, Sergiu Armașu. Pentru că Donică este în prezent primar de Condrița, acesta l-a plasat în fruntea listei pe tatăl său, Ilie Donică. Sunt 53 de candidați la funcția de deputat pe listă, minimum admis de legislație.

8. Partidul Democrat din Moldova

În fruntea listei se regăsește fostul premier, actual președinte de partid – Pavel Filip. În top sunt deputații Alexandru Jizdan, Monica Babuc, Ghenadie Buza. Pe a 5-a poziția urma să fie președintele de onoare, Dumitru Diacov, care însă a declarat că și-a cedat locul unei persoane mai tinere, Mihai Olărescu.

9. Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”

Formațiune condusă de Andrei Năstase. Pe listă se regăsesc actualii deputați ai PPDA, dar și nume noi, precum Iana Stanțieru, manageră pe resurse umane la Johnson&Johnson, sau primarul de Costești, Ialoveni, Vasile Bortă. Ultimii, dar și Maria Ciobanu, sunt declarați neafiliați.

10. Partidul Unității Naționale

În fruntea partidului declarat unionist este istoricul și deputatul Octavian Țîcu. Alături de el îl găsim și pe deputatul Iurie Reniță, pe Ana Guțu, pe Iuliana Gorea Costin și pe Dorin Dușceac, fost șef al Biroului pentru Relații cu Diaspora.

11. Partidul „Democrația Acasă”

În fruntea listei și partidului este activistul civic Vasile Costiuc. Acesta a declarat că motorul campaniei electorale a partidului va fi pagina sa de Facebook, care are câteva zeci de mii de vizualizări la fiecare transmisiune live din teritoriu. În listă apar mai mulți activiști de partid.

12. Partidul NOI

În fruntea listei este președintele partidului, Vladimir Dachi. Partidul este format din anul 1999, dar nu a participat niciodată la alegeri, în acest moment fiind doar un „partid-ștampilă”, fără intenție sau activitate politică reală.

13. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Este un partid condus de fostul premier Ion Chicu. Pe lista electorală se regăsesc doi foști miniștri în cabinetul său – Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi. Aici se mai regăsește și fosta deputată PD, Valentina Stratan. Partidul este cel mai tânăr în Republica Moldova, fiind înregistrat pe 16 aprilie 2021.

14. Alianța pentru Unirea Românilor

Un partid format pe scheletul juridic al „Partidului Liberal Reformator”, devenit ulterior „Partidul Popular Român”, în frunte cu activistul Vlad Bilețchi. La partid a aderat cu tot cu formațiune și Valeriu Munteanu, președinte al Uniunii Salvați Basarabia. Dorin Chirtoacă, președinte PL, candidează și el pe listele acestui partid. Lista este deschisă de Victoria Grosu-Vremeș, coordonatoare a filialei AUR în Italia, unde mai sunt incluși și 6 deputați și senatori în Parlamentul de la București care, teoretic, ar putea deveni pentru o lună deputați a două țări simultan (până s-ar hotărî în care țară vor să muncească).

15. Partidul Verde Ecologist

Lista este deschisă de Olga Afanas, vicepreședintă a partidului. În listă mai apare și fostul Ministru al Apărării în perioada cât PL a fost la guvernare, Vitalie Marinuță, dar și activistul Oleg Brega. Ultimul intenționa să candideze independent, dar până la urmă s-a lăsat convins să participe pe aceste liste, întrucât nu avea șanse să colecteze suficiente semnături.

16. Partidul Legii și Dreptății

Mariana Durleșteanu, care a devenit vestită după ce a fost propusă de PSRM la funcția de prim-ministru în această primăvară, este în fruntea listei acestui partid, condus de generalul Nicolae Alexei.

17. Partidul Puterea Oamenilor

Fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a fondat acest partid în martie 2021. Pe lângă dânsul, în fruntea listei mai este și pediatrul Mihail Stratulat și alte 57 de persoane.

18. Partidul Regiunilor din Moldova

Un partid format de fostul guvernator al Găgăuziei, Mihail Formuzal. În prezent, formațiunea este condusă de Alexandr Kalinin, iar sediul central al partidului se află în orașul Bălți.

19. Partidul „Patrioții Moldovei”

Un partid moldovenist, devenit faimos în urma altercațiilor cu unioniștii din 2013. A fost inactiv în ultimii 8 ani. Este condus de Mihail Garbuz.

20. Partidul Schimbării 

Un partid fondat în anul 2021 de activistul Ștefan Gligor. Pe lista acestora, depusă în ultima zi, se regăsesc experții Corina Gaibu și Sergiu Tofilat, dar și antreprenorul Sergiu Postică.

21. Partidul Noua Opțiune Istorică 

Denumirea anterioară a partidului este Partidul Național Român. Nu a participat la scrutine anterioare, însă a devenit vestit după ce și-a schimbat denumirea „Partidul Alternativă și Șanse”, abreviere identică cu Partidul Acțiune și Solidaritate.

22. Partidul Oamenilor Muncii

Un partid care a mai participat pe lista națională la alegerile din 2019.

23. Candidatul independent Veaceslav Valico

În prezent, acesta este vlogger renumit pentru că a fost prezentat într-un film propagandistic din 2014 drept „vinificator afectat de semnarea acordului de asociere al R. Moldova cu UE”, deși acesta nu are activitate în domeniul vinificației, ci era în acel moment activist pentru PDM.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.