/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Curtea de Apel va reexamina sesizarea PACC, condus de Tcaciuk, privind excluderea AUR din cursa electorală

12 iunie 2021, ora 15:25

Curtea de Apel va reexamina sesizarea Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic (PACC), condus de fostul comunist Mark Tcaciuk, prin care s-a cerut anularea înregistrării Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) în campania electorală. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la 11 iunie.

Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis recursul Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” și a anulat încheierea din 08 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău și a restituit cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată. Decizia nu se supune niciunei căi de atac.

Potrivit decizie, Colegiul Civil al CSJ Colegiul a conchis că prima instanță a trecut în mod superficial asupra circumstanțelor cauzei fără a se expune asupra argumentelor invocate de Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”, prin intermediul reprezentantului cu drept de vot consultativ Alina Palii în acțiune, or,
ultimul a indicat direct că, înregistrând în acest mod în calitate de concurent electoral Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, Comisia Electorală Centrală a acordat condiții mai favorabile acestui concurent electoral decât cele prevăzute de lege, adică a fost acordat un regim mai simplu pentru trecerea pragului electoral în rezultatul alegerilor parlamentare anticipate deoarece pentru partidul politic este prevăzut un procent mult mai mic decât pentru un bloc electoral. Însă instanța de fond nu s-a expus asupra acestor argumente într-un nici un mod, fapte care indică la examinarea superficială a admisibilității acțiunii.

Precizăm că, Codul electoral stipulează că, pragul minim de reprezentare constituie următoarele procente din voturile valabil exprimate în ansamblu pe țară pentru un partid sau o altă organizație social-politică – 5 la sută, iar pentru un bloc electoral – 7 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram