image
Sursa foto: Shutterstock

Lumea are 5 oceane, nu 4; Oceanul Sudic, recunoscut oficial de National Geographic

National Geographic Society a anunțat că va recunoaște un nou ocean în zona Antarcticii, crescând astfel numărul total de oceane la nivel global la cinci.

Lumea va avea un nou ocean. Nu este vorba de o nouă descoperire, ci de o nouă împărțire a apelor. National Geographic, o organizaţie ştiinţifică şi educaţională non-profit ale cărei standarde de cartografiere sunt menţionate de numeroase atlasele şi hărţi, a declarat că Oceanul Sudic este format din apele din jurul Antarcticii, până la 60 de grade latitudine sudică.

Geograful de la National Geographic Society, Alex Tait, spune că oamenii de ştiinţă ştiu de mult că apele din jurul Antarcticii formează o „regiune ecologică distinctă definită de curenţii şi temperaturile oceanice”.

Organismul de cartografiere al SUA recunoşte deja Oceanul Sudic ca ocupând acelaşi teritoriu, dar aceasta este prima dată când National Geographic o face. Oceanul Sudic mai poartă numele şi de Oceanul Antarctic sau Oceanul Austral, scrie Mediafax.

Încercările de a ratifica graniţele şi numele de Oceanul Sudic la nivel internaţional au fost zădărnicite. Conceptul a fost propus Organizaţiei Hidrografice Internaţionale, care lucrează pentru a se asigura că mările, oceanele şi apele navigabile ale lumii sunt supravegheate şi cartografiate, în 2000, dar unii dintre cei 94 de membri ai IHO nu au fost de acord. În ciuda acestui fapt, Tait a spus că este foarte important ca National Geographic să diferenţieze apele.

„Credem că este foarte important atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere al etichetării hărţilor, să atragem atenţia asupra Oceanului Sudic ca al cincilea ocean”, a declarat Tait pentru Washington Post.

Noutăţile partenerilor

comentarii: