image
Sursa foto: Reuters

OMS: Europa‌ riscă să se confrunte în ‌toamnă‌‌ ‌cu o‌ ‌creștere‌ ‌‌a‌ ‌cazurilor‌ ‌de‌ ‌Covid din cauza tulpinii indiene

OMS‌ ‌atrage‌ ‌atenția‌ ‌că‌ ‌Europa‌ riscă să se confrunte‌ ‌din‌ ‌toamnă‌ ‌cu‌ ‌o‌ ‌creștere‌ ‌rapidă‌ ‌a‌ numărului‌ ‌de‌ ‌cazuri‌ ‌noi‌ ‌de‌ ‌Covid, spitalizări și decese,‌ ‌din‌ ‌cauza‌ ‌tulpinii‌ ‌indiene‌ ‌(Delta).‌ Subliniază importanța gestionării măsurilor de relaxare pe timpul verii.

Chiar dacă numărul de cazuri noi de coronavirus, cel de persoane spitalizate și de decese în urma infectării cu Covid sunt în continuă scădere în Europa, OMS subliniază că riscul ca acestea să înregistreze o creștere rapidă, în această toamnă, rămâne ridicat, pe măsură ce țările au început deja să ridice din restricțiile anti-epidemice, iar transmiterea variantei indiene (Delta) a coronavirusului avansează.

“Nu este pentru prima dată când ne aflăm în această situație. Vara trecută, numărul de cazuri noi de coronavirus era într-o continuă creștere în rândul persoanelor tinere, după care a trecut la persoanele cu o vârstă mai înaintată, rezultând astfel în dezastrul din sezonul de toamnă-iarnă al anului trecut care a dus la o pierdere devastatoare de vieți omenești. Să nu repetăm aceeași greșeală”, a declarat Hans Kluge.

Totodată, directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge anunță o nouă campanie, “Summer Sense” prin care populația este încurajată să “se bucure de vară” în siguranță. Oficialul spune că persoanele care vor să călătorească ar trebui să se gândească dacă acest lucru este necesar sau nu. De asemenea, Kluge spune că statele europene ar trebui să rămână ferme în privinața măsurilor de protecție chiar și atunci când numărul cazurilor scade și să se folosească de o situație epidemiologică mai bună pentru a crește ritmul testării, dar și pentru a mări capacitatea spitalelor.

Kluge avertizează că deși 30% dintre europeni au primit cel puțin o doză de vaccin și 17% au fost complet vaccinați, acoperirea vaccinală ”este încă departe de a fi suficientă pentru a proteja regiunea de o reizbucnire a pandemiei”, iar o mare parte a populației vulnerabile cu vârsta de peste 60 de ani rămâne neprotejată, scrie Biziday.

Europa a înregistrat până acum 55 de milioane de infecții și 1,2 milioane de decese, însă numărul cazurilor, al internărilor în spitale și deceselor sunt în scădere în ultimele două luni. Săptămâna trecută au fost raportate 368 de mii de cazuri noi, reprezentând 20% din bilanțul săptămânal din aprilie.

36 din cele 53 de țări ale regiunii OMS din Europa au început ridicarea restricțiilor. ”Dar nu suntem în niciun caz în afara pericolului”, a spus Kluge, solicitând prudență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: