Detalii șocante din spatele cortinei violului de la Tvardița: Sentințe cu suspendare pentru acuzați
Trei minori au fost reținuți de oamenii legii, acum un an, fiind bănuți de comiterea acțiunilor perverse cu caracter sexual și pentru tentativă de viol, în cazul unei fete de 16 ani din Tvardița, raionul Taraclia. Aceștia riscau să petreacă după gratii între 5 și 12 ani. Însă potrivit NM, cei trei violatori s-au ales cu pedepse cu suspendare. Chiar dacă instanța primară l-a condamnat pe unul dintre aceștia la șapte ani de închisoare, Curtea de Apel a înlocuit pedeapsa reală cu una cu suspendare. 
Foto: regional.md/Simbol

Cazul despre violul în grup produs a devenit cunoscut în luna martie 2020. Pe fundalul scandalului care s-a iscat în presă și pe rețelele sociale, de acest caz s-au interesat autoritățile din Chișinău. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a dat indicații ca acest caz să fie investigat sub coordonarea Procuraturii pentru Cauze Speciale. Printre altele, procurorii trebuiau să verifice acțiunile oamenilor legii din Tvardița. La 26 martie, toți cei trei suspecți au fost reținuți. Acestora le-au fost înaintate acuzațiile.

În luna iulie 2020, cauza penală a fost transmisă în judecată. Toți cei trei acuzați și-au recunoscut vina. De aceea dosarul împotriva fiecărui violator a fost examinat în mod separat. Acestora le-au fost înaintate două capete de acuzare: viol săvârșit cu bună-știință asupra unui minor, de două sau mai multe persoane; acțiuni violente cu caracter sexual săvârșite cu bună-știință împotriva unui minor, de două sau mai multe persoane.

Procurorul a cerut de la cinci până la șase ani de închisoare pentru fiecare dintre aceștia. Avocații au insistat asupra pedepsei cu suspendare. Ei au explicat acest lucru prin faptul că acuzații sunt minori și aceasta este prima infracțiune pe care au comis-o. Menționăm că atunci când au săvârșit infracțiunea, aceștia aveau câte 17 ani.

NM a aflat că la ședința de judecată au vorbit medicii care au confirmat nu numai faptul violului, dar și că victima a fost grav traumatizată – minora a suportat o intervenției chirurgicală cu anestezie generală. Însuși faptul violului a fost confirmat de două expertize medico-legale, scrie newsmaker.md.

Potrivit surse, unul dintre violatori și-a recunoscut vina și a spus că „a procedat urât”. Totodată, el a remarcat că în momentul violului, minora era în stare de ebrietate avansată: „ei îi era greu să vorbească, nu-și putea ține echilibrul”.

Însă neajutorarea victimei nu a oprit pe nimeni dintre participanții la viol. După cele întâmplate, agresorii au îmbrăcat-o, „i-au băgat lenjeria în buzunar” și au dus-o acasă. Acesta a mai spus că dimineața a aflat că unul dintre camarazii săi a filmat violul și a făcut și câteva fotografii.

Și mama unuia dintre agresori a depus mărturii în instanță. Violul s-a produs chiar în casa acesteia. Ea a spus că știa că fiul său are oaspeți. Totodată, femeia a menționat că a observat că în casă a venit o fată. Femeia nu a fost deranjată de apariția musafirei și a plecat la culcare. Până dimineață, ea „n-a auzit nimic”, iar dimineața „nu a observat nimic deosebit”.

În instanța primară, acuzațiile au fost prezentate de procurorii PCCOCS, iar în cea de-a doua – de procurorii de la Procuratura din Găgăuzia. Aceștia au cerut ca magistrații de la Curtea de Apel să le stabilească pedepse reale în locul celor cu suspendare. Maria Vieru, reprezentanta Procuraturii Generale, a comunicat pentru NM că procurorii au cerut cinci ani privațiune de libertate pentru acel inculpat al cărui dosar a fost examinat la Curtea de Apel Cahul. Însă în luna noiembrie 2020, CA a respins cererea procurorilor și a lăsat în vigoare decizia instanței primare. Procurorii au contestat și această decizie la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), insă și cea de-a treia instanță a respins cererea procurorilor. Maria Vieru a menționat că decizia CSJ este definitivă și fără drept de atac. 

Dosarele altor doi inculpați au fost examinate de CA Comrat. Procurorul Dora Gheorghieva a comunicat pentru NM că CA a stabilit pentru inculpatul pe care instanța primară l-a condamnat la șapte ani privațiune de libertate o pedeapsă sub formă de cinci ani privațiune de libertate cu suspendare. Sentința instanței primare pentru cel de-al doilea inculpat a fost îmblânzită, stabilindu-i-se un termen cu suspendare – patru ani privațiune de libertate. Dora Gheorghieva a subliniat faptul că procurorii încearcă să obțină un termen de privațiune de libertate real pentru inculpați. Aceștia au depus plângeri la CSJ. În ambele cazuri deciziile încă nu există. 

Trei minori au fost reținuți de oamenii legii anul trecut, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fiind bănuți de comiterea acțiunilor perverse cu caracter sexual și pentru tentativă de viol, în cazul fetei de 16 ani din Tvardița, raionul Taraclia. Aceștia riscau să petreacă după gratii între 5 și 12 ani.


Pub