Vladislav Clima îi cere Maiei Sandu să-și revadă decizia: Președinția a primit o „cerere prealabilă” de la magistrat

Judecătorul Vladislav Clima a expediat astăzi la Președinție o cerere prealabilă de chemare în judecată pe chestiunea ce vizează anularea decretului de către Maia Sandu prin care acesta a fost numit șef la Curtea de Apel Chișinău.

Foto:

Solicitat de UNIMEDIA, Clima a declarat că lasă la discreția justiției să-și spună ultimul cuvânt pe această chestiune.


Întrebat dacă a solicitat suspendarea deciziei emise de Președinție, până la pronunțarea unei hotărâri finale pe acest caz, Clima a menționat: „Deși legea îmi oferă dreptul de a cere suspendarea decretului la autoritatea emitentă și apoi în instanță, la etapa pre-judiciară, nu voi face uz de el pentru a nu admite utilizarea justiției în campanie electorală”

Președinta Maia Sandu a anulat decretul prezidențial din toamna anului 2020 prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic.

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Mai mulți juriști din Republica Moldova au criticat decizia Maiei Sandu, afirmând că decretul emis în 2020 este un fapt consumat și nu poate fi revizuit. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, prin emiterea unui nou act de eliberare și nu prin anularea actului juridic de desemnare a acesteia”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a menționat, despre părerile juriștilor, că sunt doar „un punct de vedere”.

Vladislav Clima este judecător din 2006. Acesta a activat la Judecătoria Ciocana, ulterior fiind numit judecător la Curtea de Apel Chișinău.


Pub